Anketa

Stalin vedno bolj priljubljen v Rusiji

B.K.
5. 4. 2017, 17.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Medtem, ko je v začetku devetdesetih le malokdo ruskega državnika Stalina opisal kot pozitivno zgodovinsko osebnost, je danes v Rusiji takšnih več kot polovica.

Wikipedia
Josip Visarijonovič - Stalin.

Raziskava, ki jo je o Oktobrski revoluciji leta 1917 prejšnji mesec izvedla neodvisna ruska agencija Levada, kaže da se kar 24 odstotkov ruskih državljank in državljanov med akterji v revoluciji najbolj identificira prav z Josipom Visarijonovičem - Stalinom.

To je malce nenavadno, saj je leta 1990 v podobni anketi za Stalina glasovalo le 8 odstotkov vprašanih. Takrat je prepričljivo vodil začetnik ruske revolucije Vladimir Ilič - Lenin, ki je dobil 67 odstotkov glasov vprašanih, sedaj pa pred Stalinom vodi za le še 2 odstotni točki. Letos se je na tretje mesto uvrstil ruski car Nikolaj II., s katerim se najbolj identificira 11 odstotkov vprašanih.

Nekaj več kot 49 odstotkov anketirancev meni, da je Oktobrska revolucija igrala pozitivno vlogo v zgodovini, 30 odstotkov pa, da je igrala negativno vlogo. 21 odstotkov vprašanih na vprašanje ni odgovorilo.

Lansko leto je Levada izvedla anketo namenjeno posebej Stalinu, ki ga je takrat kar 54 odstotkov označilo za pozitivno zgodovinsko osebo, le 17 pa za negativno. Čeprav sta se sicer kar dve tretjini anketirancev strinjali, da je bil Stalin diktator, pa jih je 26 odstotkov poudarilo, da je bila stalinska represija posledica takratnih političnih okoliščin,, zato bi morali tudi takratne Stalinove odločitve ocenjvati v skladu z zgodovinskim stanjem.