Škandal

Hčerki zaslužili 55.000 evrov, minister že "odletel"

T.L./STA
21. 3. 2017, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Francoski notranji minister je že odstopil po škandalu.

Profimedia
Ministrovi hčerki sta med počitnicami zelo dobro služili.

Francoski notranji minister Bruno Le Roux je po škandalu, v katerem se je razkrilo, da je v poslanski pisarni zaposlil svoji takrat še mladoletni hčerki, danes odstopil. Tožilstvo je proti Le Rouxju uvedlo prehodno preiskavo, minister pa je danes dejal, da si ne želi, da bi raziskava zaposlitvenih pogodb vplivala na delo vlade.

Le Roux je dejal, da je svoj odstop francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu podal že nekaj ur pred sporočilom tožilstva o prehodni preiskavi primera.

Profimedia
Minister Bruno Le Roux

Dodatno je zagotovil, da sta njegovi hčerki dejansko delali za svoje plačilo in da je bila zaposlitev v skladu s parlamentarnimi pravili, vendar ni želel, da bo zadeva ovirala delo vlade.

"Odgovornost, ki jo zahteva boj proti terorizmu, kriminalu in obvladovanju migrantskega toka, pa pomeni, da se ne smemo biti ranljivi za kakršnekoli oblike pritiskov," je dejal.

Televizija TMC je poročala, da sta Le Rouxjevi hčerki podpisali skupno 24 kratkoročnih pogodb za delo v parlamentu, predvsem med šolskimi in študijskimi počitnicami. Mlajša hčerka je bila stara komaj 15 let, ko je prvič delala za očeta. Skupaj sta v letih 2009-2016 zaslužili približno 55.000 evrov.

V hudih težavah tudi Fillon

51-letni Le Roux, ki je položaj prevzel decembra lani, je priznal, da sta njegovi hčerki opravljali kratkotrajna počitniška dela. Ob tem je zavrnil primerjave s predsedniškim kandidatom desnice Francoisom Fillona, na katerega letijo očitki o fiktivnih zaposlitvah svoje žene in otrok v poslanski pisarni.

Mimogrede: pristojne službe so razširile preiskavo proti Fillonu, in sicer na poneverbo in ponarejanje dokumentov. Pri tem se francoska tiskovna agencija AFP sklicuje na sodni vir. 

Preiskujejo, ali sta skušala Fillon in njegova žena Penelope s pomočjo ponarejanja dokumentov upravičiti izplačilo 700.000 evrov, ki jih je žena prejela za domnevno fiktivno zaposlitev. S tem se je postopek proti predsedniškemu kandidatu še poglobil. 

Uradno preiskavo domnevno fiktivne zaposlitve Fillonove soproge in otrok je francosko tožilstvo uvedlo pretekli teden.