Teror

FOTO: Napadalec se je po prvem napadu javil družini

T.L.
18. 3. 2017, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na letališču Orly je streljal 39-letni francoski državljan, ki se je radikaliziral. Pred letališčem je v napadu ustrelil še policista.

Profimedia

Znano je, da je na letališču Orly vojakinjo napadel 39-letni francoski državljan. Njegovega imena oblasti niso sporočile, šlo pa naj bi za Ziyeda B., ki je pa osumljen tudi streljanja in poškodbe policista v Parizu v soboto dopoldne. 

Na letališču Orly v Parizu so ponovno odprli zahodni terminal. Zahodni terminal je znova odprt in promet se bo počasi znova vzpostavil. Na južnem terminalu pa bodo znova začeli sprejemati prihode letalskih potnikov, medtem ko za odhode terminal ostaja zaprt. Letališče naj bi spet popolnoma normalno delovalo v nedeljo dopoldne, navajajo na letališču. (STA)

Med nadzorom prometa v severnem delu Pariza so menda zaustavili tudi osumljenca, ki pa je na policista streljal, zapustil vozilo in nato z orožjem v roki prisilil naključno žensko, da mu je prepustila avto.

Po poročanju BFM TV pa je napadalec nekaj minut po tem, ko je ustrelil policista, poslal družini srhljivo sporočilo: "Ustrelil sem policista." 

Oblasti pozorne na napadalca

Policijski vir je za agencijo Reuters dejal, da se je 39-letnik nahajal na seznamu oseb, ki jih je policija opazovala zaradi aktivnosti, ki so povezani s skrajnimi džihadisti. 

"Moški – radikalizirani musliman, ki je bil poznan varnostnim agencijam in tožilstvu – je nato na južnem terminalu letališča Orly enemu vojaku odvzel orožje ... preden ga je ustrelil drugi vojak". Pariški tožilec je dejal, da je policija napadalca poznala zaradi ropov in prekrškov, povezanih z drogami. 

V pripor so odpeljali očeta in brata napadalca, kar je, kot je povedal policijski vir, ob tovrstnih dogodkih običajen postopek. 

Francoski notranji minister Bruno Le Roux je dejal, da je terorizem eden od možnih motivov in primer preiskuje protiteroritični urad.