Varovanje ali provokacija

FOTO in VIDEO: V Latvijo prispeli ameriški 'črni sokoli'

B.K.
2. 3. 2017, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V okviru Natove misije v baltskih državah so ZDA v Latvijo dostavile 5 vojaških helikopterjev tipa UH-60 Black Hawk (Črni sokol). Z njimi je prišlo tudi 50 ameriških vojakov, ki bodo branili »suverenost in svetlo prihodnost« te baltske države.

Reuters
Ameriški helikopter UH-60 Black Hawk med pristajanjem v Iraku.

Helikopterje so raztovorili iz transportnega letala, pozdravili pa so jih predstavniki latvijskih oblasti in ameriška ambasadorka v tej državi, Nancy Bikoff Pettit.

»Presrečni smo, da lahko pozdravimo tako veliko odličnih ameriških vojakov,« je ob raztovarjanju povedala Bikoff Pettit. »Vidim le izjemno svetlo prihodnost za odnose med ZDA in Latvijo, saj naše države zelo tesno sodelujejo,« je še dodala.

ZDA imajo v vzhodni Evropi nameščenih 85 vojnih helikopterjev, pripeljali pa bodo še transportne in reševalne.

Dostava vojaških helikopterjev je še en korak v Operaciji Atlantska Rešitev, ki se je začela aprila 2014, po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji.

Trenutno imajo zračne sile ZDA v vzhodni Evropi nameščenih 85 zrakoplovov, med njimi tudi legendarne helikopterje CH-47 Chinook in AH64-Apache, poroča ruska televizija RT.

Medtem, ko Washington operacijo vidi kot angažma ZDA kolektivni varnosti Evrope zaradi Ruske agresije, pa Rusija opozarja, da gre pri kopičenju orožja na ruski meji za provokacijo in namerno eskalacijo konflikta.

»Nenehno nas provocirajo in nas želijo povleči v konfrontacijo,« je prejšnji mesec dejal ruski predsednik Vladimir Putin, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je na varnostni konferenci v nemškem Münchnu dejal, da je Natova ekspanzija pripeljala do »neprimerljive ravni napetosti v zadnjih 30. letih.«