Denar

Poslanec razburja: za prihod na dogodek zahteval denar – in to na roko!

T.L.
17. 2. 2017, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za prihod v diskoteko je zahteval približno 100 evrov, s čimer naj bi pokril stroške prihoda.

Arhiv Svet24
Zaželel si je plačilo.

Ivan Pernar, poslanec hrvaškega sabora, je eden tistih, ki s svojimi dejanji in besedami poskrbi, da o njem redno poročajo (hrvaški) mediji. No, ta čas je znova napočil. Pernar je namreč s svojim početjem odprl širšo razpravo o tem, ali lahko politiki služijo honorarje poleg plače in ali je primerno, da se pojavljajo po nočnih klubih v slogu zvezdnikov. 

Pernar je namreč za prihod v diskoteko Aurora zahteval 800 kun honorarja, kar je dobrih 100 evrov. To je bil znesek, ki naj bi pokril stroške njegovega prihoda.

Hrvaški zakon o preprečevanju konflikta interesov navaja, da lahko uradniki za plačilo opravljajo druge dejavnosti, če imajo potrebno dovoljenje komisije, ki odloča o morebitnem nasprotju interesov. Česar pa Pernar ni storil, saj predsednica komisije s primerom ni seznanjena.

Po pisanju portala Index.hr pa Pernar do dodatnega denarja ni mogel priti po zakoniti poti. Siniša Varga, ki je novembra lani komisijo spraševal, ali lahko služi tudi kot stomatolog, je dobil odgovor, da lahko, vendar pa se mu bo plača znižala za znesek zasluženega honorarja. Kar pomeni, da bi moral delati zastonj ali pa ne. Opisana omejitev pa ne velja za vse državne uradnike: Davor Božinović po pisanju Indexa tako poleg poslanske plače prejema še honorar za predavanja po fakultetah. Njemu se honorar ne bo odbil od plače, saj omejitve za njegov položaj - predstojnik urada predsednika vlade - zakon ne predvideva.

Pa se vrnimo k poslancu Pernarju: ker je njegova zabava propadla, formalno ni prišlo do prekrška. Nekateri v hrvaški strankarski politiki pa so prepričani, da je ugled poslancev omajal. Sploh, ker je Pernar honorar zahteval  - na roko.  Pernar trdi, da bo ves denar, ki ga dobi s svojimi nastopi (na facebooku danes piše o nastopu na splitskem pustnem karnevalu), razdelil otrokom v stiski.