Zmagal je zadnji

Diskvalificirali 262 izmed 263 maratoncev

B.K.
16. 2. 2017, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V japonskem mestu Kasaoka so na šolskem maratonu diskvalificirali kar 262 tekmovalcev. Maraton je pravilno zaključil le eden.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na 3 kilometre dolgem šolskem teku, ki so ga v Kasaoki pripravili za učence tretjega, petega in šestega razreda, je bilo zaradi napake diskvalificiranih kar 262 udeležencev.

Napaka se je pripetila na razcepu, kjer je stal prostovoljec, ki bi tekače moral usmeriti na levo. Prostovoljec tega ni storil in dve večji skupini sta zavili na desno in tako pretekli mnogo krajšo progo, dolgo le 1,8 kilometra.

»Prva skupina je kar zletela mimo mene, zato sem po isti poti spustil tudi naslednjo skupino,« je dejal zmedeni prostovoljec.

Progo je tako pravilno pretekel le eden izmed udeležencev – zadnji. 9-letni fant, ki je zaostajal za vsemi svojimi kolegi je na pravo pot zavil, ker je ob njem tekel predstavnik maratona.

9-letnik je ciljno črto prečkal zadnji, po 30 minutah in 35 sekundah, več kot 23 minut po prvem tekmovalcu, a ker je edini pravilno pretekel progo, je bil na koncu zmagovalec.

Župan mesta se je tekmovalcem za nesrečno napako opravičil, organizatorji pa so sodelujočim poslali pisma z opravičilom in obljubili, da bodo naslednje leto bolje pripravljeni.