Razočaranje

Hud udarec za starša Madeleine McCann

J.P.
1. 2. 2017, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Portugalsko vrhovno sodišče je zavrnilo njuno pritožbo.

Profimedia
Gerry in Kate McCann sta razočarana.

Britanca Gerry in Kate McCann sta osem let bila sodno bitko z nekdanjim policijskim načelnikom Goncalom Amaralom, ki je prvotno vodil preiskavo izginotja takrat triletne Madeleine McCann. Za njo se je med počitnikovanjem na Portugalskem maja 2007 izgubila vsaka sled.

Profimedia
Goncalo Amaral je bil izločen iz preiskave, potem ko je kritiziral britanske preiskovalce, v knjigi pa je zapisal, da sta starša 'zrežirala' izginotje male Madeleine.

Boleče namigovanje

Amaral bi moral staršema izplačati približno 500.000 evrov in obresti, potem ko je aprila 2015 izgubil prvo rundo sodne bitke zaradi njegove knjige Resnica o laži. Vendar pa je sodišče po pritožbi prvotno razsodbo razveljavilo in umaknilo prepoved prodaje njegove knjige. Starša sta se zato odločila pravico iskati na portugalskem vrhovnem sodišču, a je tudi to razsodilo v prid Amarala. Ta naj bi s knjigo, preden je bila prepovedana, in dokumentarcem zaslužil skoraj 400.000 evrov.

Profimedia
Madeline McCann

Amaralova knjiga je luč sveta ugledala le tri dni po 21. juliju 2008, ko sta bila starša oprana vsakršnega suma, da sta bila povezana s hčerinim izginotjem.

Nekdanji policijski načelnik je bil izločen iz preiskave, potem ko je kritiziral britanske preiskovalce, v knjigi pa je zapisal, da sta starša 'zrežirala' izginotje male Madeleine, da bi prikrila dejstvo, da je deklica na počitnicah umrla. Starša sta ga zaradi tega tožila.

Danes 12-letna dvojčka Sean in Amelie sta seznanjena z Amaralovimi namigovanji, sestrice Madeleine pa se še vedno spominjata.