Pogrešana

Kam je izginila Melania?

M.K./STA
1. 2. 2017, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prva dama ZDA Melania Trump se od maše dan po inavguraciji njenega moža Donalda Trumpa ni pojavila v javnosti.

Profimedia
Melania Trump od maše dan po inavguraciji ni javno nastopila, dala ni nobenega intervjuja niti ni povedala, kaj bo kaj počela v svoji novi vlogi.

Ugledni časnik Washington Post je v torek objavil članek z naslovom Kje je Melania?, v katerem piše, da je bila v prvem tednu Trumpove vladavine komaj vidna, dva dni po moževi prisegi pa se je vrnila v New York.

Melania Trump je že prej napovedala, da bo ostala v New Yorku, dokler desetletni sin Barron ne konča tekočega razreda v zasebni osnovni šoli na Manhattnu. Washington Post piše, da od maše dan po inavguraciji ni javno nastopila, dala ni nobenega intervjuja niti ni povedala, kaj bo kaj počela v svoji novi vlogi.

Interes ameriške javnosti za prvo damo zanesljivo obstaja, čeprav v minulem tednu zaradi Trumpovih potez niti ni bilo časa za kaj ali kogar koli drugega.

Kot se je neuradno izvedelo, je Trumpova najela newyorško organizatorko dogodkov, 47-letno Stephanie Winston Wolkoff kot višjo svetovalko, ostali položaji pa še vedno niso zapolnjeni.

Med njimi so šef ali šefica kabineta prve dame, direktor ali direktorica za komunikacije in tiskovni predstavnik ali predstavnica. Washington Post ugotavlja, da na vprašanja medijev odgovarja oziroma jih zavrača prostovoljka Jessica Boulanger, podpredsednica komunikacij pri Business Roundtable.

Zaenkrat še brez tajnice

Prva dama je med drugim zadolžena za načrtovanje družabnih dogodkov Bele hiše, vendar Melania Trump še ni imenovala družabne sekretarke, ki bi to počela v njenem imenu. V prejšnjih administracijah je bilo vse to urejeno še pred inavguracijo.
Washington Post poroča, da se ljudje zaradi tega zatekajo k ugibanju in natolcevanju, kot na primer okoli posnetka, ki kroži po Facebooku, na katerem se Melania smeji, dokler ji Trump nekaj ne reče, nakar se ji izraz na obrazu v hipu spremeni. Zelo priljubljen je tudi naslov na twitterju Osvobodimo Melanio.

Melania Trump je prišla v Belo hišo z najnižjo javno podporo v sodobni zgodovini ZDA. Le 37 odstotkov Američanov ima glede na Gallupovo anketo, objavljeno 6. januarja, o njej pozitivno mnenje. Michelle Obama, Laura Bush in Hillary Clinton so na začetku mandatov svojih soprogov imele več kot 55 odstotkov podpore.

Prva dama ZDA je glede na precedenčne sodne odločitve de facto ameriška javna uradnica in kongres ji je odobril sredstva za osebje in delo v podporo predsedniku. Poleg tega obstaja že 228 let tradicije in Američani bodo v Sloveniji rojeno Melanio sodili predvsem glede na predhodnice.