Ugotavlja, kaj se dogaja po svetu

Prepovedal vstop beguncem iz Sirije, rdeča luč tudi za druge države

T.L./STA
28. 1. 2017, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obenem je s prepovedjo vstopa Donald Trump uvedel tudi verski test.

arhiv
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem, prepolovil je število beguncev, ki jih bodo ZDA sprejele v letošnjem proračunskem letu, in za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije.

Uvedel verski test

Trump je tako delno uresničil svojo predvolilno napoved, da bo muslimanom prepovedal vstop v ZDA, dokler ne ugotovi, kaj se dogaja po svetu. Obenem s prepovedjo vstopa je uvedel tudi verski test, saj je ustreznim agencijam naročil, da lahko tudi v času trajanja prepovedi dovolijo vstop v ZDA državljanom muslimanskih držav, ki so del preganjanih krščanskih manjšin.

Napovedali tožbo

Svet za ameriško-islamske odnose je nemudoma napovedal tožbo proti izvršnemu ukazu, ki bo poleg tega povzročil preglavice ameriškim državljanom v tujini, o škodi ugledu ZDA pa se ne splača izgubljati besed. "Prav nobenega dokaza ni, da so begunci grožnja nacionalni varnosti ZDA. Gre za ukaz, ki temelji na nestrpnosti, ne pa na realnosti," je sporočila pravnica Sveta Lena Masri.

Trump je izvršni ukaz naslovil kot zaščito države pred radikalnimi islamskimi teroristi. "Nočemo jih tule. Sprejeti hočemo le tiste, ki bodo podpirali našo državo in globoko ljubili naše ljudi," je dejal ob podpisu ukaza.

Iz 100.000 na 50.000

Predsednik Barack Obama je v času, ko se je Evropa ubadala z najhujšo begunsko krizo od druge svetovne vojne naprej, povečal število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti v proračunskem letu 2017 od lanskega do letošnjega oktobra na 110.000.

Trump je ukazal, da jih ne sme biti več kot 50.000, prednost za vstop pa imajo preganjani kristjani. Prav tako je zveznim državam dal bolj proste roke, da zavrnejo namestitev beguncev na svojem ozemlju.

Državnemu sekretarju, ministru za domovinsko varnost in nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti je naročil, da mu v 60 dneh poročajo, ali bo prepoved veljala tudi za koga z diplomatskimi potnimi listi ter tiste, ki potujejo v ZDA v okviru zveze Nato ali na ZN.

"Danes po obrazu kipa Svobode tečejo solze, ker se tlači velika tradicija države priseljencev, ki sprejema priseljence, ki je obstajala vse od ustanovitve Amerike," je sporočil vodja senatne manjšine demokrat Chuck Schumer iz New Yorka. Trumpov ukaz je bil podpisan na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.