Vicente Fox

»Ne bom plačal tega je**nega zidu!«

B.K./M.K.
26. 1. 2017, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji mehiški predsednik je izgubil živce nad Donaldom Trumpom in njegovim arogantnim odnosom do južnih sosedov.

Reuters
Vicente Fox

»Ne bom plačal tega je**nega zidu!« je vzkipel nekdanji mehiški predsednik Vicente Fox, ki je državo vodil med letoma 2000 in 2006. Film mu je počil med intervjujem za ameriško televizijo Fox News, ko ga je novinarka postavila pred dejstvo, da Mehika potrebuje ZDA in bo zato morala pristati na plačilo gradnje zidu na meji.

74-letni Fox se je na Trumpa ter njegovega tiskovnega predstavnika Seana Spicerja spravil tudi na družabnem omrežju twitter. Med drugim je zapisal: »Sean Spicer, povedal sem že Donaldu Trumpu in zdaj povem še tebi: Mehika ne bo plačala tega je**nega zidu!«

V seriji tvitov se je sicer spravil še na Trumpovo legitimnost. Tako je zapisal, da se je v soboto na protestu proti Trumpu zbralo 500.000 žensk, on pa dan pred tem na inavguracijo ni mogel spraviti niti polovico tega števila.

Obregnil se je tudi ob Trumpov odnos, ki da ni predsedniški. »Trump, odrasti, obnašaj se kot predsednik. Nehaj lagati in goljufati ameriško ljudstvo. Veš, da si izgubil ljudski glas [na volitvah].«

Trump že postavil pod vprašaj napovedano srečanje z mehiškim kolegom

Ameriški predsednik Donald Trump je danes mehiškemu predsedniku Enriqueju Peni Nietu postavil odločen ultimat in na twitterju zapisal, da je bolje, da Pena Nieto odpove napovedan obisk v ZDA, če ni pripravljen plačati za postavitev zidu na meji med ZDA in Mehiko.

»ZDA imajo 60 milijard dolarjev deficita v trgovanju z Mehiko. To je bil enostranski dogovor vse od začetka sporazuma NAFTA, zaradi katerega smo izgubili ogromno ... delovnih mest in podjetij. Če Mehika ni voljna plačati za prepotrebni zid, potem bi bilo bolje preklicati napovedano srečanje,« je na twiterju sporočil Trump.

Pena Nieto naj bi sicer ZDA predvidoma obiskal prihodnji teden.