Na vzhod

Natovi vojaki se igrajo z živci Rusov

G.G./STA
24. 1. 2017, 21.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvi skupini nemških in belgijskih vojakov sta danes prispeli v Litvo v okviru Natove okrepljene prisotnosti na vzhodu Evrope.

Reuters
Ameriški tanki Abrams na urjenju na Poljskem.

Skupina nemških častnikov je prispela v Vilnius, kjer bodo koordinirali bataljon s 1200 vojaki iz več držav članic Nata. Pred nemškimi častniki je v Litvo prispelo tudi približno 30 belgijskih vojakov, v pristanišču mesta Klaipeda pa se je zasidrala ladja z logistično opremo.

Voditelji zveze Nato so julija lani na vrhu v Varšavi potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko. Nato s krepitvijo vojaške navzočnosti na svojih vzhodnih mejah odgovarja na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija. ZDA bodo prevzele poveljevanje bataljonu na Poljskem, Velika Britanija v Estoniji, Kanada v Latviji in Nemčija v Litvi.

V Natovi okrepljeni prisotnosti bo sodelovala tudi Slovenija. Kot je pretekli teden sporočila vlada, bo v Latvijo odšlo do 50 pripadnikov Slovenske vojske. V bataljonu pod kanadskim poveljstvom, ki naj bi štel med 1000 in 1200 pripadnikov, bodo sodelovali še vojaki iz Italije, Španije, Poljske in Albanije.