Predvolilna bitka

Premier oster: Sprejmite naše vrednote ali odidite

T.L.
24. 1. 2017, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsem, ki ne sprejemajo v državi uveljavljenih vrednot sporoča, da imajo možnost: zapustijo državo.

Profimedia
Premier poziva vse, ki ne sprejemajo vrednost, ki veljajo v državi, da odidejo.

Pred marčevskimi parlamentarnimi volitvami je nizozemski premier Mark Rutte volivce presenetil z nenavadno ostrimi besedami, usmerjenimi proti vsem tistim, ki ne sprejemajo nizozemskih vrednot.

Temeljno sporočilo oglasa se glasi: "Obnašajte se normalno ali zapustite državo." Premierjevo celostransko sporočilo je bilo v ponedeljek objavljeno v več nizozemskih časopisih, svoja stališča pa je pojasnjeval tudi za dnevnik Algemeen Dagblad (AD).

Rutte trdi, da Nizozemce navdaja občutek nelagodja ob ljudeh, ki svobodo, ki so jo iskali in zaradi katere so sploh prišli na Nizozemsko, zlorabljajo.

"Če živiš v državi, v kateri te zelo moti način, kako obravnavamo drug drugega, imaš izbiro. Pojdi! Ni ti potrebno biti tu!" vsem, ki ne sprejemajo uveljavljenih vrednot sporoča premier.

Poglejte si oglas na povezavi

Izpostavil je primer, ki je razjezilo zagovornike človekovih pravic, ko je avtobusno podjetje Qbuzz na razpisu za delovno mesto voznika zavrnilo priseljenca, ker se ni želel rokovati z ženskami. Nizozemski inštitut za človekove pravice je obsodil ravnanje podjetja, češ, da rokovanje ni ključno za opravljanje dela voznika in da je  podjetje z zavrnitvijo delavca vplivalo na njegovo pravico do svobodne veroizpovedi.

"Mislim, da gre za bizarno odločitev," je premier dejal AD. "Qbuzz ima popolnoma prav. Voznik zagotovo ne more reči 'Zavračam rokovanje z žensko, ker to ne sovpada z mojim verovanjem'".

"Takšnemu načinu se skupaj z mnogimi drugi upiram. Kajti pri nas je običajno, da se rokujemo."

Pritoževal se je tudi nad asocialnim vedenjem na javnih prevozih in ulicah ter še posebej napadel tiste, ki zavračajo, da bi se prilagodili nizozemskim vrednotam, nadlegujejo ženske v kratkih krilih in istospolno usmerjene moške ter običajne ljudi označujejo za rasiste.

Desničarski skrajnež ni molčal

Geert Wilders, desničarski skrajnež, ki se mu na volitvah obeta dober rezultat, je Rutteja razglaisl kar za lažnivca in posnel video odziv, v katerem je premiera pozval, naj neha zavajati ljudi. Češ, da je on kriv za odprte meje, da je on dovolil domnevnim teroristom, da prosto prehajajo nizozemske meje, da je on odgovoren za domnevno vse večjo islamizacijo države in podobno. Protimuslimanska usmerjenost je sicer ena od bolj priljubljenih vsebin kontroverznega poslanca. Med naštevanjem "grehov" aktualnega predsednika vlade je dejal še, da štiri leta Ruttejeve vladavine pomeni, da je štiri leta vsak dan izginil košček Nizozemske.