Pohod milijona žensk

VIDEO IN FOTO:Tisoči na protestih izražajo podporo pravicam žensk

M.K./STA
21. 1. 2017, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pohodu milijona žensk, ki ga v znak podpore pravicam žensk danes v Washingtonu pripravljajo dan po prisegi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so se ponekod v svetu že pridružili.

Reuters
Protestniki so tudi na ulicah v Chicagu.

Na ulice Sydneya se je podalo več kot 10.000 moških in žensk, več tisoč se jih je zbralo tudi v Melbournu in Canberri. V največjih novozelandskih mestih Auckland in Wellington je prav tako protestiralo več kot tisoč ljudi, poročajo tuje tiskovne Avstralski organizatorji so udeležence pozvali k mirnemu shodu. "Sovraštvo, sovražni govor, fanatizem, diskriminacija in škodljive politike niso ameriške, temveč globalne težave," je v nagovoru množici dejala soorganizatorka sydneyskega pohoda Mindy Freiband. Zaradi višjih temperatur na ulicah največjega avstralskega mesta sicer ni bilo videti toliko rožnatih kap z mačjimi ušesi, ki so postale simbol pohoda žensk.

Profimedia
Po svetu pričakujejo še več kot 600 protestov.

Avstralski udeleženci so poudarili, da niso zaskrbljeni le zaradi nespoštovanja pravic žensk. "Menimo, da je zaradi takšnih politik ogroženih veliko ljudi," je dejala Freibandova. Novinarka in soorganizatorka dogodka Tracey Spicer je ob tem poudarila, da je Trumpov vzpon na oblast osvetlil sistemske neenakosti.

35-letna Mehičanka Carolina Hernandez, ki dela v Sydneyu, je dejala, da se je pohoda udeležila iz protesta proti sovraštvu in fanatizmu, ki ga je zanetil Trump.

V podporo ženskam so tisoči protestirali tudi v Londonu, medtem ko se je pred ameriškim veleposlaništvom v Berlinu zbralo le nekaj sto ljudi.

Profimedia
protestnice v Portlandu

Pohoda milijona žensk naj bi se danes v Washingtonu udeležilo več sto tisoč žensk in tudi moških, ki bodo izrazili podporo pravicam žensk ter protestirali proti nasilju, rasizmu, homofobiji in verski nestrpnosti. Pohod se bo dopoldne po lokalnem času začel z govori v bližini Kapitola, kjer je Trump v petek prisegel kot 45. ameriški predsednik, sledil bo pohod skozi središče ameriške prestolnice.

Udeleženke in udeleženci pohoda se že zbirajo v Washingtonu ter so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP popolnoma napolnili vlake podzemne železnice in avtobuse. Med njimi je videti osebe vseh starosti; številni so prepotovali več sto kilometrov. "Zaščititi želim naše pravice," je dejala 72-letna Trisha Norman, ki je v Washington prispela iz Severne Karoline, "da bi pokazala, da ko ljudje stopimo skupaj, smo lahko močni."

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ga bodo spremljali pohodi v 673 drugih mestih po ZDA in drugod po svetu. Po vsem svetu naj bi v podporo ženskim in drugim pravicam protestiralo skupno dva milijona ljudi.

Protest so načrtovali tudi v Ljubljani, a organizatorji niso pravočasno dobili dovoljenja.