Aretacija

V Grčiji prijeli levičarsko teroristko

STA/B.K.
5. 1. 2017, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Grčiji so aretirali eno najbolj znanih levičarskih teroristk Polo Roupa, ki velja za eno od voditeljic podtalne organizacije Revolucionarni boj, je sporočila grška policija.

Reuters
Panagiota Roupa

Roupo so skupaj z njenim možem Nikosom Maziotisom, ki je bil aretiran že pred tem, v odsotnosti obsodili na večletno zaporno kazen.

Roupa je skušala februarja lani iz strogo varovanega zapora v Pireju rešiti svojega moža. Pri tem je želela uporabiti helikopter, zaradi česar je s pištolo grozila pilotu. Po spopadu s pilotom, pri čemer sta bila izstreljena tudi dva strela, je njen načrt propadel. Pilot, ki ni bil ranjen, je lahko pristal, Roupi pa je uspelo pobegniti.

Anarhistična organizacija Revolucionarni boj, ki je začela delovati leta 2003, je sicer v Grčiji izvedla več bombnih napadov. Med drugim so pred veleposlaništvom ZDA razstrelili protitankovski minomet, napadli pa so tudi več bank in vladnih poslopij, borzo in nemško ambasado v Atenah. V napadih organizacije so sicer škodo utrpele le stavbe, ljudje niso bili poškodovani.