Predstavniški dom

Zmaga republikanskega kandidata

T.L./STA
3. 1. 2017, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Paul Ryan je brez večjih težav premagal demokratsko kandidatko Nancy Pelosy.

Profimedia
Paul Ryan znova izvoljen za predsednika predstavniškega doma.

Ameriški kongresniki so danes na prvem zasedanju novega sklica kongresa za predsednika predstavniškega doma znova izvolili republikanca Paula Ryana. Dobil je 239 glasov podpore proti 189, ki so podprli demokratsko kandidatko Nancy Pelosy. Pet kongresnikov pa je svoj glas oddalo drugim kandidatom.

Ryan bo zdaj vodil naslednji sklic spodnjega doma ameriškega kongresa. "Počaščen sem, da sem postal vodja 115. sklica kongresa," se je odzval Ryan takoj po izvolitvi.

Vodstvo republikancev v ameriškem predstavniškem domu je umaknilo predlog za omejitev pristojnosti urada za etiko, ki so ga republikanski člani predstavniškega doma podprli v ponedeljek. Odločitev so sprejeli zgolj nekaj ur po tistem, ko je novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump kritiziral podporo predlogu.

Ponovna izvolitev 46-letnega Ryana, podpredsedniškega kandidata na volitvah leta 2012, je pravzaprav velik uspeh zanj, saj je dobil večinsko podporo republikanskih kolegov - ki imajo sicer večino v obeh domovih kongresa - ne glede na to, da je nasprotoval Donaldu Trumpu kot predsedniškemu kandidatu stranke. Podprl ga ni vse do Trumpove zmage na volitvah 8. novembra.

Teden dni po Trumpovi izvolitvi je Ryan sicer navajal, da so on in vodstvo republikancev v predstavniškem domu sicer "na isti strani z našim novoizvoljenim predsednikom", vendar pa je bilo med njima očitno nestrinjanje pri več pomembnih politikah.

Novi kongres bo zdaj predvidoma v petek formalno potrdil Trumpa za novega predsednika ZDA, ta pa bo dolžnosti od odhajajočega predsednika Baracka Obame prevzel 20. januarja. Zatem pa je pričakovati, da bo republikanska večina v obeh domovih kongresa začela uresničevati Trumpove napovedi, da odpravijo Obamovo zdravstveno reformo, postavijo zid na meji z Mehiko in znižajo davke.