Posebna izdaja

Hitlerjev Mein Kampf postal knjižna uspešnica

S.R.
3. 1. 2017, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Posebna izdaja Hitlerjeve knjige Moj boj, gre za sploh prvi ponatis razvpite knjige po koncu druge svetovne vojne, je v Nemčiji presenetljivo postala knjižna uspešnica.

Profimedia
Moj boj je bil prvič natisnjen leta 1925, osem let pred Hitlerjevim prihodom na oblast.

Založnik in direktor Inštituta za novejšo zgodovino v Münchnu Andreas Wirsching pravi, da je bilo od izdaje ponatisa pred enim letom, ko so pretekle avtorske pravice za to delo, prodanih približno 85.000 izvodov Hitlerjevega manifesta.

Podatki inštituta kažejo, da so kupci knjige zlasti osebe, ki jih zanimata politika in zgodovina, ter uslužbenci s področja izobraževanja, ne pa nazadnjaki ali desničarski radikalci. 

Pri inštitutu so najprej natisnili zgolj 4.000 izvodov knjige, ta mesec pa jo bodo v tiskarno poslali že šestič. Ta posebna izdaja ima za razliko od tistih iz nacističnega obdobja preproste bele platnice, na njih pa ni slike Adolfa Hitlerja ter kljukastega križa in drugih nacističnih simbolov, ki so v Nemčiji prepovedani.

Andreas Wirsching je v izjavi za javnost povedal še, da so se skrbi, da bo ponovna objava knjige spodbujala nacizem, izkazale za neutemeljene ter da je namesto tega spodbudila zrelo razpravo na področju avtoritativnih ideologij.