Preiskava napada v Berlinu

Berlinski napadalec je pred trčenjem poslal selfi

M.K./STA
28. 12. 2016, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Domnevni berlinski napadalec Anis Amri je pred trčenjem v božični sejem iz kabine tovornjaka sprva poslal svojemu prijatelju sporočilo, v katerem je med drugim pisalo "moli zame brat", nato pa še svoj selfie.

Reuters
Tovornjak, ki je zapeljal na sejem, je imel posebno varnostno napravo, ki v primeru trčenja avtomatično ustavi vozilo.

"Moj brat, vse je v redu, z božjo pomočjo, sedaj sem v vozilu, moli zame brat, moli zame," je pisalo v sporočilu, ki ga Anis Amri poslal iz tovornjaka nekaj minut preden je 19. decembra trčil v božični sejem, pri tem pa ubil 12 ljudi in ranil približno 50, poročajo nemški mediji.

Nemška policija je sicer danes priprla za zdaj še neimenovanega 40-letnega državljana Tunizije, ki je osumljen sodelovanja z Amrijem. Osumljenca so priprli dopoldan, po tem ko je zvezna policija preiskala njegov dom in posest. Amri naj bi imel v telefonu, ki so ga našli na prizorišču napada, shranjeno njegovo telefonsko številko.

Tovornjak, ki je zapeljal na sejem, je imel posebno varnostno napravo, ki v primeru trčenja avtomatično ustavi vozilo. Ta naprava pa je rešila življenja, navajata vladne vire nemška javna televizija in časopis Süddeutsche Zeitung.

Amrija je sicer ubila italijanska policija 23. decembra v Milanu med patruljo, ko je izvlekel orožje in začel streljati.

Odgovornost za berlinski masaker je prevzela skupina Islamska država, ki je v petek objavila videoposnetek, v katerem Amri zapriseže vodji IS Abu Bakru al Bagdadiju. Tunizijske oblasti so v soboto razkrile, da so aretirale Amrijevega nečaka in še dva moška, ki so osumljeni, da so člani "teroristične celice", povezane z Amrijem.

Preiskovalci so danes še razkrili, da so pri njemu našli tudi nizozemsko kartico SIM. Po zadnjih podatkih naj bi Amri potoval iz Nizozemske v Francijo in nato v Milano. Preiskovalci še ugotavljajo, kako je Amri zapustil Berlin in prišel do Nizozemske.