Rodrigo Duterte

Filipinski predsednik osumljenca vrgel kar iz helikopterja

S.R.
28. 12. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je zagrozil, da bo vse skorumpirane uradnike spokal v helikopter in jih z njega zabrisal kar med letom, pri čemer dodaja, da to zanj ne bi bilo prvič.

Profimedia
Rodrigo Duterte je znan predvsem po svojih kontroverznih izjavah in hvalisanjem z lastnimi umori.

Rodrigo Duterte je v včerajšnjem govoru v provinci Camarines Sur na severu Filipinov izjavil, da je nekdaj kot župan mesta Davao iz helikopterja že vrgel domnevnega ugrabitelja, poročajo lokalni mediji. Dejal naj bi tudi: »Če si skorumpiran, te bom strpal v helikopter in te na poti do Manile zabrisal ven. To sem enkrat že storil, zakaj ne bi še enkrat.«

Duterte je sej je v provinci Camarines Sur ustavil med turnejo, v okviru katere je obiskal vsa območja, ki jih je nedavno prizadel tajfun Nock-Ten. Po napovedi, da bo vsem prizadetim pokrajinam zagotovil svežnje finančne pomoči, se je v govoru osredotočil na protikorupcijske ukrepe, ki naj bi poleg njegove zloglasne kampanje za boj proti drugam tvorili glavne cilje njegovega šestletnega mandata.

Podobni Dutertejevi izpadi so na političnem odru postali že stalnica. Aprila letos je tako v zvezi s skupinskim posilstvom avstralske misijonarke, ki je bila leta 1989 posiljena in umorjena v enem od filipinskih zaporov, izjavil, da je bila tako lepa, da mu je žal, da ni bil prvi na vrsti on. Dejal je tudi, da bi ubil svoje lastne otroke, če bi izvedel, da jemljejo mamila, pred slabim mesecem pa je priznal, da je lastnoročno ubil tri ljudi.