Pot proti EU

Hrvaška umaknila blokado Srbije

G.G./STA
23. 12. 2016, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška je prižgala zeleno luč Srbiji za odprtje 26. poglavja v pristopnih pogajanjih z EU. Hrvaška je tako umaknila blokado pristopnih pogajanj Srbije z EU.

Profimedia
Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier.

Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier je povedal, da so bili izpolnjeni pogoji Hrvaške za odprtje 26. poglavja, ki govori o izobraževanju in kulturi. Potrdil je, da so predstavniki hrvaške manjšine v Srbiji danes v Beogradu podpisali aneks pogodbe o učbenikih s srbskim ministrstvom za izobraževanje. Ob podpisu so bili prisotni veleposlanika Hrvaške in Bolgarije v Srbiji ter predstavnik Evropske unije.

Hrvaški zunanji minister je izpostavil, da je dobil zagotovila evropskega komisarja za širitev in sosedsko politiko Johannesa Hahna, da bo osebno spremljal izvajanje danes podpisanega aneksa. Uveljavitev je predvidena do četrtega trimesečja 2017.

Stier je pojasnil, da gre za učbenike za redni pouk kot tudi za pripadnike hrvaške manjšine, ki se želijo hrvaškega jezika z elementi kulture učiti v izbirnih programih. "Aneks ureja vprašanje učbenikov, ne le prevoda iz srbskega jezika v hrvaščino, temveč tudi dodatke in vsebine za hrvaško narodno manjšino." Dodal je, da aneks velja tudi za ostale manjšine v Srbiji.

Hrvaška je srbska pogajanja blokirala na medvladni konferenci v Bruslju 13. decembra, kar je zaostrilo napetosti med Zagrebom in Beogradom.

Srbske oblasti so ostro kritizirale odločitev Hrvaške, ki je vztrajala, da mora Srbija izpolniti obveznosti do hrvaške manjšine. V Zagrebu se niso ozirali na srbske kritike, temveč so trdili, da gre za tehnično vprašanje, ki ga je možno hitro urediti.