»RITNI DOHTAR«

Analni doktor bo spet masiral zadnjike

L.T.
23. 12. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po letih peripetij in več kot 1000 neprimernih masažah rektuma so na Švedskem tako imenovanemu analnemu doktorju vrnili licenco.

Profimedia
Rektum masira, čeprav s tem ne doseže vseh napetih mišic.

Mediji so razvpitemu švedskemu doktorju nadeli nadimek Doktor Anal, saj na masažo rektuma prisega kot na čarobno paličico za zdravljenje celega spektra zdravstvenih tegob. Med najbolj odmevnimi je bila zgodba iz leta 2003, ko je starejši ženski glavobol in bolečine v hrbtu lajšal z masažo zadnjika. Ženska je ocenila, da je bila masaža »neverjetno agresiven poseg«.

ASPERGERJEV SINDROM

Motnja avtističnega spektra, za katero so značilne hude težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Nekateri raziskovalci in ljudje z aspergerjevim sindromom menijo, da bi stanje morali obravnavati ne kot pomanjkljivost, ki jo je treba zdraviti, temveč zgolj kot še eno od razlik med ljudmi. 

Masiral kot za tekočim trakom

Potem ko je švedski medicinski odbor za odgovornost (HSAN) sprožil preiskavo, so ugotovili, da je doktor tovrstno terapijo prakticiral še v vsaj 1000 drugih primerih. Rezultati so bili »vedno zelo dobri«, je ocenil spretni zdravnik.

HSAN se ni povsem strinjal, ocenili so namreč, da je bilo zdravljenje »dvomljivo iz vrste razlogov«, med ostalim masaža ni dosegla mišic, ki bi se morale sprostiti. Ne glede na to je Doktor Anal, potem ko so sodišča leta 2008 odločila v prid njegovi pritožbi, lahko svojo prakso nadaljeval.

Kljub temu je lani izgubil licenco v sosednji Danski, potem ko je med injiciranjem anestetika prebil pacientova pljuča. HSAN mu je na podlagi tega licenco vzel tudi na Švedskem, vendar se je doktor na odločitev uspešno pritožil in spet pridobil dovoljenje za opravljanje zdravniškega poklica.

Pacienti se ga izogibajo

Čeprav doktor formalnopravno ostaja zdravnik, pa ima precej težav pri pridobivanju novih pacientov. Svoje delovno mesto v vzhodnošvedskem mestu Norrtälje je moral zapustiti, potem ko so ga prepoznali kot spornega analnega doktorja. Dobrodošel pa ni niti v sosednji Norveški, kjer so ga odpustili leta 2006, ko je javnost izvedela za njegov vprašljiv življenjepis.

Takrat se je Doktor Anal tudi odločil, da spregovori pred javnostjo. »Imam osebnostno motnjo, obliko aspergerjevega sindroma. Tako kot na primer Einstein ali Gates. Včasih se obnašam otročje, zato sem popolnoma onemogočil svojo kariero v zdravstvu. Drugačen sem, a pametnejši.«