Novi spopadi

VIDEO: Okoli 4000 džihadistov vrača udarec

T.L.
11. 12. 2016, 18.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potekajo siloviti spopadi za mesto Palmiro, sitiacija se spreminja iz ure v uro.

Reuters
Džihadisti znova nad Palmiro.

Dogajanje v starodavnem mestu Palmira je kaotično, razmere se spreminjajo iz ure v uro. Potem ko so borci džihadistične skupine Islamska država v soboto vdrli v mesto in ga skoraj povsem zavzeli, so jih vladne sile s pomočjo Rusije ponoči pregnale, popoldne pa se je IS znova vrnila in povsem zavzela mesto.

Russia Today, ki se sklicuje na podatke s terena, se je zbralo okoli 4000 borcev Islamske države, ki so okrepljeni s tanki, začeli z ofenzivo. Po podatkih ruske vojske so džihadistični borci zelo okrepili svoje vrste in so težko oborožitev dobili iz območij mest Raqqa in Deir ez-Zor. 

Kot je potrdil guverner sirske pokrajine Homs Talal Barazi, je IS zdaj spet okupirala Palmiro, medtem ko se vojska režima Bašarja al Asada na obronkih mesta spet pripravlja, da jih prežene, poroča STA. Potrdil je, da so se vladne sile umaknile iz središča Palmire v predmestja, potem ko so džihadisti sprožili množični napad iz več smeri. Sicer pa da so vsi civilisti iz Palmire že evakuirani in da se režimska vojska srdito bojuje proti skrajnežem.

Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju Russia Today sporočilo, da so v soboto ponoči sile as Asada ob ruski pomoči džihadistom zadale velike izgube, v spopadih naj bi umrlo okoli 300 pripadnikov IS.