Malomarnost letalske družbe?

Zadnje pilotove besede: "Nimamo goriva! Strmoglavili bomo!"

G.G.
30. 11. 2016, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vse več je indicev, da je letalu, ki je strmoglavilo v bližini kolumbijskega Medellina, zmanjkalo goriva. To nakazuje tudi pogovor med pilotom s kontrolnim stolpom, ki ga je slišal tudi drug pilot.

Twitter / Micky Quiroga
Pilot Micky Quiroga.

Na neverjetno napako je opozorila že preživela stevardesa Ximena Suarez. Za kolumbijske medije je povedala, da letalo Aerospace 146 po njenem ni primerno za tako dolge poti.

Daily Mail pa poroča še o pogovoru, ki ga je slišal pilot Juan Sebastian Upegui, ki je bil takrat na isti radijski frekvenci. Miguel Alejandro Quiroga Murakami, pilot letala, ki se je znašlo v težavah, je okoli 20 kilometrov pred letališčem oddal klic v sili. Potožil je, da jim ne deluje elektronika in zaprosil za koordinate za pristajalno stezo. Kontrolni stolp pa je dal prednost drugemu letalu v težavah in šele nato dovolil pristanek Murakamiju, ki pa je bil že obupan: "Nimamo več goriva. Pomagajte. Strmoglavili bomo!" Nato je bila zveza prekinjena.

Preiskovalci so takoj posumili, da bi lahko letalu zmanjkalo goriva, saj ob trčenju ni eksplodiralo.

V nesreči je umrlo 77 ljudi, šest jih je nesrečo preživelo. Med preživelimi so trije nogometaši ekipi Chapecoense, stevardesa, novinar in tehnik na letalu, ki je razkril, kaj mu je pomagalo pri preživetju.

Reuters
Bodo v razbitinah našli še več preživelih?