Terorizem

Napadalec na kampusu vojak Islamske države

J.P./STA
29. 11. 2016, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skrajna skupina Islamska država je danes prek svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da je bil študent, ki je v ponedeljek na kampusu v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio z nožem ranil najmanj 11 ljudi, njihov "vojak".

Profimedia
Policija je napadalca somalijskega rodu na koncu ubila.

Študent je bil "vojak Islamske države" in se je odzval na pozive k napadom na prebivalce držav, ki so članice mednarodne koalicije proti njim, je prek mobilne aplikacije Telegram sporočila agencija Amak. Pri tem se je sklicevala na neimenovani "varnostni vir".

18-letni študent univerze v Columbusu Abdul Razak Ali Artan je v ponedeljek najprej s terenskim vozilom zapeljal v množico pešcev, nato pa jih začel napadati z mesarskim nožem. Policija je napadalca somalijskega rodu na koncu ubila.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi pred napadom na družbenem omrežju Facebook objavil sporočilo, v katerem je ZDA pozval, naj se ne vmešavajo v zadeve muslimanskih držav.

Želja po terorističnem dejanju

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je danes dejal, da bi napadalca "lahko spodbudil ekstremizem oziroma želja, da izvede teroristično dejanje". FBI in lokalna policija medtem napad še preiskujeta, je poudaril. Opozoril pa je tudi, pred očrnitvijo vseh muslimanov zaradi tovrstnih napadov.