Obsojeni mogotec

Berlusconiju spet diši premierski položaj

G.G./STA
27. 11. 2016, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je dejal, da se je v primeru, da bo sedanji premier Matteo Renzi zaradi poraza na referendumu o ustavnih reformah odstopil, pripravljen potegovati za nov premierski mandat.

Profimedia
Silvio Berlusconi

Berlusconi je za današnjo izdajo rimskega časnika Il Messaggero povedal, da čaka na sklep Evropskega sodišča za človekove pravice glede njegove zahteve za preklic prepovedi opravljanja javne funkcije, ki je posledica obsodbe zaradi davčne goljufije. 80-letni milijarder pričakuje, da bo sodišče odločitev posredovalo v naslednjih tednih.

"K sreči mi gre po junijski zahtevni operaciji srca spet dobro in zopet se lahko politično vključim v boj, odločilen za demokracijo," je dejal Berlusconi. Pri tem je imel v mislih kampanjo, ki nasprotuje Renzijevim reformam.

Ne bodo odprli prehodne vlade

Berlusconijeva stranka Naprej Italija v primeru Renzijevega odstopa ne bo podprla prehodne vlade, temveč se bo zavzela za čimprejšnje predčasne volitve.

Berlusconija so leta 2013 zaradi pravnomočne obsodbe v primeru Mediaset izključili iz italijanskega parlamenta, a je ostal vodja opozicijske stranke Naprej Italija. Kot kažejo javnomnenjske raziskave, objavljene konec septembra, dve tretjini volivcev njegove stranke želita, da bi ostal na njenem čelu.

Berlusconiju so junija zamenjali srčno zaklopko. Ko je zapustil bolnišnico, je poslal nejasne signale glede svoje pripravljenosti na nadaljnje udejstvovanje v prvih političnih vrstah, saj da ni prepričan, ali bo za to imel dovolj moči.