Razglasili izredne razmere

Salvador in Nikaragvo stresel močan potres, na območju tudi orkan Otto

M.K./STA
24. 11. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Salvador in Nikaragvo je danes stresel močan potres z magnitudo 7,2. O gmotni škodi ali žrtvah za zdaj ne poročajo.

Profimedia
Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici

Žarišče potresa je bilo v Tihem oceanu, so sporočili iz ameriškega seizmološkega urada USGS. Oblasti v Salvadorju so izdale opozorilo pred nevarnostjo cunamija.  Pred potresem je Nikaragvo in sosednjo Kostariko dosegel orkan Otto.

Obstaja nevarnost, da bi obalo Salvadorja zalili trimetrski valovi, je za agencijo AP povedala salvadorska ministrica za okolje Lina Pohl.

Žarišče potresa je bilo okoli 120 kilometrov od obale Salvadorja na globini 33 kilometrov. Tresenje tal je bilo čutiti tudi v prestolnici Nikaragve Managua.

USGS
Žarišče potresa je bilo okoli 120 kilometrov od obale Salvadorja na globini 33 kilometrov.

Le uro pred potresem je Nikaragvo in sosednjo Kostariko dosegel silovit orkan Otto z močnim deževjem in vetrom s hitrostjo do 175 kilometrov na uro. Predsednik Nikaragve Daniel Ortega je zaradi potresa in orkana razglasil izredne razmere. 

Xinhua/STA
Odpravljanje posledic orkana Otto v Panami.

Pričakovati je, da bo orkan povzročil poplave in zemeljske plazove, nato pa bo postopoma oslabil.

Predsednik Kostarike Luis Guillermo Solis je izredne razmere zaradi orkana razglasil že v sredo, dan preden je orkan dosegel obalo države.

Otto je pred tem divjal v Panami, kjer je po dosedanjih podatkih zahteval najmanj štiri smrtne žrtve, tri ljudi pa še pogrešajo.

Otto je sedmi orkan v letošnji sezoni orkanov na Atlantiku, ki običajno poteka od junija do konca novembra, in se je pojavil nenavadno pozno. Doslej je za najkasnejšega veljal orkan Martha, ki je pustošil 21. novembra 1969.