Ne prenese prilizovalcev

Frančišek vsak dan moli za smisel za humor

J.P./STA
21. 11. 2016, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Papež Frančišek vsak dan moli za smisel za humor, naj mu pomaga kot voditelju katoliške cerkve. "Smisel za humor je dar, za katerega prosim vsak dan," je pojasnil v televizijskem pogovoru za TV2000. Obenem pa je opozoril, da je "alergičen na prilizovanje" in zato prilizovalcev ne prenese.

Reuters
Papež moli za smisel za humor, ne prenese pa prilizovalcev.

"Smisel za humor te povzdigne, kaže, da je življenje kratko in da so stvari v rokah duha odrešenika," je papež med drugim dejal v televizijskem pogovoru na TV2000. "To je človeška lastnost, a najbližja božji milosti."

79-letni Argentinec je med drugim tudi povedal, da je "alergičen na prilizovanje", ker je namenjeno lastnemu okoriščanju.

"Mi v Buenos Airesu za prilizovalce pravimo, da ližejo nogavice. In slika je res povedna, če nekdo liže nekomu drugemu nogavice. To je grozno - žvečiti nekomu nogavice," je bil nazoren.

Papež Frančišek, ki sam sebe pogosto označuje za grešnika, je tudi povedal, da se trudi ubraniti pred skušnjavami, tako kot drugi ljudje, ter priznava, da je njegova osebna slabost "nepotrpežljivost, sebičnost in nekaj lenobe".

Sam nima nič proti kritiki: "Moji nasprotniki govorijo slabo o meni in to si zaslužim, ker sem grešnik. To je moje mnenje," je dodal.

Na vprašanje, kje najde dovolj energije za vse obveznosti, pa je pojasnil, da "spi šest ur, in to trdno kot hlod". "To pomaga," je še menil papež.