Kurdi in alaviti, pripadniki šiitske manjšine v večinsko sunitski Turčiji, zahtevajo "demokracijo, mir in svobodo", protestirajo pa tudi proti obsežnim čistkam turških oblasti po neuspelem poskusu državnega udara 15. julija.

Številni so nosili zastave s podobo Abdullaha Öcalana, od leta 1999 zaprtega voditelja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Nekateri pa portrete nekaterih od devetih poslancev prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP), ki so jih v Turčiji aretirali v začetku meseca zaradi domnevnih povezav s PKK.

Ob robu je prišlo do spopada mladih Kurdov s policijo, ki so na policiste metali steklenice in kamenje. Po podatkih policije je bil pri tem en policist ranjen.

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so v Turčiji po neuspelem državnem udaru po privržencih v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, ki ga krivijo za udar, vse bolj na udaru druge opozicijske skupine, tudi mediji in kurdske skupine. V zaporih je že več kot sto novinarjev.

Minulo soboto se je v Kölnu 6500 Kurdov že udeležilo demonstracije v podporo prokurdskim politikom, ki so jih dan pred tem prijeli v Turčiji.