Prijeli 10 ljudi

Hoteli so moriti na javnih krajih

J.P./STA
12. 11. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruska obveščevalna služba FSB je sporočila, da so danes prijeli deset ljudi, ki so povezani s skrajno skupino Islamska država (IS). Osumljeni so načrtovanja napadov v Moskvi in Sankt Peterburgu.

Profimedia
Kazen za članstvo v teroristični organizaciji v Rusiji je od deset do 20 let zapora, za vodenje takšne organizacije pa dosmrtni zapor.

Ruska obveščevalna služba FSB, naslednica KGB, je potrdila, da je v sodelovanju z Tadžikistanom in Kirgizistanom pridržala 10 ljudi iz osrednje Azije, ki so "načrtovali serijo sabotaž proti visokim uradnikom in teroristične napade v Moskvi in Sankt Peterburgu."

Osumljenci so že pričali o stikih z voditelji Islamske države na Bližnjem vzhodu.

Skupina je osumljena načrtovanja umorov civilistov z avtomatskim orožjem in doma narejenimi eksplozivnimi telesi na javnih krajih.

FSB je zasegla tudi štiri doma narejene bombe, sprožilce, pištole, strelivo in opremo za komuniciranje.

Islamski ekstremizem

Kazen za članstvo v teroristični organizaciji v Rusiji je od deset do 20 let zapora, za vodenje takšne organizacije pa dosmrtni zapor.

Tadžikistan in Kirgizistan se prav tako borita z islamskim ekstremizmom. Okoli tisoč državljanov Tadžikistana naj bi se borilo v vrstah radikalnih skupin v Siriji in Iraku, iz Kirgizistana pa okoli 500.