Notranje ankete

Po sprotnih ocenah se obeta gladka zmaga Hillary Clinton

G.G./STA
8. 11. 2016, 23.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški mediji so se doslej držali samocenzure in niso objavljali ocen volilnih izidov oziroma poteka volitev, dokler se po določenih zveznih državah ne zaprejo volišča. Letos so ameriške volitve drugačne tudi zaradi tega, saj organizacija VoteCastr objavlja ocene o trenutnem stanju od jutra naprej.

Reuters
Hillary Clinton bi si želela, da so ocene točne.
VoteCastr opozarja, da gre le za trenutno podobo poteka volitev in ne za napoved, kdo bo na koncu zmagal. Volivci demokratke Hillary Clinton bodo morda ponekod volili bolj zgodaj, drugje bolj pozno ter obratno tudi volivci republikanca Donalda Trumpa.

Ocene objavljata medija Slate in Vice. Gre za ocene, ki so jih doslej lahko videli le v kampanjah posameznih kandidatov in so izdelane na podlagi notranjih anket tik pred volitvami v kombinaciji s podatki o volilni udeležbi v posameznih volilnih okrožjih.

VoteCastr dela analize za sedem ključnih držav, ki bodo odločile volitve in do desete ure zvečer po srednjeevropskem času je veliko bolje v vseh sedmih državah kazalo demokratki Clintonovi. VoteCastr je glede na objavo na spletni strani revije Slate ocenil, da je volilna udeležba na Floridi do desetih zvečer že dosegla tisto iz leta 2012 in Clintonova naj bi dobila 4,2 milijona glasov, Trump pa 3,9 milijona. V drugih državah udeležba iz leta 2012 do desetih zvečer še ni bila dosežena, vendar pa se je na primer v Iowi do takrat Clintonovi obetalo 524.000 glasov, Trumpu pa 505.000. V Nevadi je vodila s 408.000 proti 401.000 glasovom, v New Hampshiru z 204.000 proti 189.000, v Ohiu z dvema milijonoma proti 1,9 milijona, v Pensilvaniji z 1,8 proti 1,7 milijona in v Wisconsinu z milijonom proti 850.000.

Če se bodo ocene izkazale za realnost, bo to pomenilo, da bo na volitvah Clintonova zmagala z veliko večjo razliko, kot je bilo mogoče sklepati na podlagi javnih anket.

VoteCastr sestavljajo strokovnjaki za politične kampanje demokratov in republikancev oziroma veterani kampanj Baracka Obame ter Georga Busha mlajšega.

Kmalu bodo sicer znani prvi izidi vzporednih volitev v državah, kjer se bodo najprej zaprla volišča. Vzporedne volitve še vedno izvaja medijski konzorcij tiskovne agencije AP in televizij ABC, NBC, CBS, FOX in CNN in rezultate objavljajo šele po zaprtju volišč. Takrat bo znano, kako se obnese nov sistem NewsCastra.