Volitve v ZDA

Po zmagi se je Trump že lotil Twitterja

Tjaša Lampret
9. 11. 2016, 04.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi predsednik Donald je v nagovoru po razglasitvi zmage dejal, da je čas, da Amerika stopi skupaj in zatrdil, da bo predsednik vseh Američanov.

Profimedia

Trump je nagovoril ljudstvo v hotelu v New Yorku, kamor je prišel z ženo Melanio in sinom Barronom. Zahvalil se je vsem in začel govor z besedami, da je prejel klic državne sekretarke Clintonove in njene čestitke. "Čestital sem njej in njeni družini za dolgotrajno in trdo borbo." Nadaljeval je, da se ji "zahvaljujemo za vse, kar je storila za državo."

Reuters
Donald Trump je 45. predsednik ZDA.

Tekmo je označil za zgodovinski dogodek in podpornikom obljubil, da jih ne bo pustil na cedilu. Zdaj je čas za nas, da stopimo skupaj, je dejal. "Bom predsednik vseh Američanov, mi je zelo pomembno." Obljubil je, da se začenja čas obnove, ki bo prinesel tudi številna delovna mesta, da ne bodo pozabili na vojne veterane, ki so bili zdaj zapostavljeni. Dejal je, da bo služil narodu, da bodo skupaj obnovili ameriške sanje in da bodo Američani nanj ponosni. "Amerika se ne bo sprijaznila z ničemer manj, kot z najboljšim. Državo moramo dobiti nazaj. Vedno bom ameriške interese postavljal na prvo mesto, obljubljam pa, da bom z vsemi ravnal pošteno," je dejal Trump.

"Vsak Američan bo imel priložnost, da uresniči potencial, pozabljeni ne bodo več pozabljeni," je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA pod njegovim vodstvom sodelovale z vsemi državami, ki bodo želele sodelovati, in da noben izziv ne bo prevelik.

Z umirjenim tonom, ki je prevladoval v celotnem govoru, se je med drugim zahvalil ženi Melanii in družini, ki da je v tej volilni bitki morala prestati veliko. Posebej se je med drugim zahvalil nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju in guvernerju New Jerseya Chrisa Christiju.

Govor je zaključil z besedami, kako zelo ima rad svojo državo. 

Spremembe opazne na Twitterju

Novo pridobljeni državniški položaj je Donald Trump že obelodanil na svojem računu na Twitterju. Kot smo pogosto poročali, je družbeno omrežje Twitter pogosto uporabljal  - ali tudi zlorabljal - za bolj ali manj neokusno obračunavanje z nasprotniki oziroma vsemi, ki se niso strinjali z njim in se znašli na njegovi poti. Pogosti so bili njegovi nočni "izpadi", ko je ob urah, ob katerih je večina Američanom spala, besno čivkal v noč. Zaradi nenadzorovanega "tvitanja" si je prislužil tudi opomin žene Melanie in vodje svoje volilne kampanje. 

Po zmagi nekateri politični analitiki že ocenjujejo, da je prav močna prisotnost na družabnih omrežjih z neposrednim nagovarjanjem volivcev Trumpu bistveno pomagalo, da je lahko porazil bolj zadržano nasprotnico Clintonovo. 

Twitter
Trumpov Twitter v novi podobi.

In kako so potekale zadnje ure pred razglasitvijo zmagovalca:

08.40: veselje v štabu Donalda Trumpa. Mike Pence, podpredsednik, je nagovoril zbrane v Hiltonovem hotelu. "To je zgodovinska noč. Američani so spregovorili in izvolili novega predsednika." V dvorani zbrani vzklikajo "ZDA, ZDA".

8.28: Tudi uradno je Wisconsin Trumpov. Še 13 elektorskih glasov loči Trumpa od zmage. Trump potrebuje le še eno od dveh držav: Michigan ali Pensilvanijo. Trenutno je v obeh v vodstvu. Clintonova je poklocala Trumpa in s tem priznala svoj poraz.

8.18: Donald Trump je prispel v svoj volilni štab v hotelu Midtown Hilton v New Yorku. Zbrani napeto pričakujejo njegov zmagovalni govor, čeprav uradni rezultati še niso razglašeni. Oba kanidata sta  - razumljivo - imela pripravljeni dve verziji govora. Clintonova, ki volivcev danes ne bo nagovorila, očitno ne bo potrebovala nobenega. 

8.01: Joe Podesta, vodja kampanje Clintonove, je spregovoril zbranim podpornikom Hillary Clinton. Z optimizmom je najavil, da še ni vsega konec, da se glasovi še štejejo in da pričakuje, da se bo vse obrnilo v njihovo prid. Zahvalil se je tudi vsem podpornikom. Hillary Clinton danes ne bo nagovorila volivcev, kar že sproža številne kritike in napade med podporniki Donalda Trumpa.

Reuters

7.59: Predstavnik Trumpove kampanje je dejal, da pričakujejo razglasitev zmage v kratkem. Podporniki Trumpa pa v hotelu Hilton, kjer poteka zabava in pričakujejo tudi Trumpov prihod, vzklikajo Clintonovi: "Zaprite jo".

7.45: Trump je na pragu zmage: projekcija New York Times mu pripisuje 264 od 270 glasov, medtem ko je po podatkih www.realclearpolitics.com že zbral 274 elekztorskih glasov, akr bi pomenilo, da so ZDA dobile novega predsednika. Vendar ša je vseeno potrebno počakati še na uredno preštete glasove.  

7.39: projekcije kažejo, da je Trump zmagal tudi na Alaski.

Štetje glasov kaže, da je Trump še vedno v prednosti v Michiganu,Wisconsinu, Arizoni in Pensilvaniji (le slednja prinaša 20 elektorskih glasov). 

7.33: za Hillary Clinton je vse manj upanja. Teoretične možnosti za zmago še ima, vendar pa ji glasov in časa zmanjkuje.

Reuters
Veselje Trumpovih privržencev.

7.07: projekcija kaže zmago Trumpa v Utahu. V Michiganu Trump še vodi, podobno v Wisconsinu, Arizoni, Pensilvaniji, kjer vodi  s skoraj 51.000 glasovi prednosti, v New Hampishiru ima Clintonova 700 glasov prednosti, v Minessoto pa 71.321 glasov prednosti.

6.37: Kakšno je trenutno stanje v nekaterih državah, kjer štetje glasov še poteka: CNN poroča, da v Michiganu Trump vodi z več kot 33.800 glasovi prednosti, Wiscoinsonu s 86.077 glasovi, Arizoni s 59.905 glasovi, new Hampshiru s 864 glasovi, v Utahu s 81.170 glasovi, v Pensilvaniji s 25.479. Clintonova vodi v Minessoti s 89.779 glasovi prednosti in Mainu s 17.153. Slišati je prve ocene, da se je ZDA zgodil "brexit". Volišča v ZDA - z izjemo Alaske -  so se zaprla. 

6.28: Po podatkih spletne www.realclearpolitics.com ima Trump 255 glasov. nekaj minut kasneje je projekcija CNN pokazala, da Clintonovi pripada 6 elektorskih glasov v Nevadi.

6.25: Peščica glasov po trenutnem štetju glasov loči Clintonovo in Trumpa v New Hampshiru, eni od ključnih držav, ki je veljala za demokratsko državo. Po trenutnem štetju je Clintonova v prednosti. Bitka je res tesna. 

Profimedia
Napeto spremljanje štetja glasov v New Yorku.

6.05: Donalda Trumpa so očitno podprli številni volivci, ki v predvolilnih anketah niso izrekli za njegovega podpornika. Volitve bodo očitno odločili "skriti volivci". Nasprotno je Clintonova več tradicionalno demokratsko usmerjenih zveznih držav "zanemarila" oziroma smatrala, da glasove volivcev že ima. Vendar se je uštela. Njenih volivcev ni prepričala očitno niti podpora aktualnega predsednika Baracka Obame.   

5.56: V Jacob K. Javits Convention Center, kjer so se zbrali podporniki Clintonove in načrtovali praznovanje zmage, vlada šok, poroča CNN. nekateri dvorano že zapuščajo, drugi z ledenimi izrazi na obrazu spremljajo projekcije volilnega rezultata, ki jih iz sekunde v sekunde prinašajo ameriške TV mreže. Nasprotno v hotelu Hilton, kjer na rezultate čakajo Trumpovi volilci, vlada veselo vzdušje, ljudje se veselijo.

5.50: Ob novicah o vodstvu Donalda Trumpa se je "sesula" uradna spletan stran kanadske vlade, ki prinaša informacije o postopkih imigracije in pridobitvi kanadskega državljanstva.  

5.46: projekcije CNN kažejo, da Georgija pripada Trumpu. S tem se je še bolj približal želenim 270 elektorskim glasovom. Ankete, ki so še tik pred zdajci napovedovale zmago Clintonovi, so očitno grdo zgrešile. 

5.44: Vrednost indeksa terminskih pogodb za delnice Dow Jones je padla za skoraj 760 točk, ker se je močno povečala možnost za zmago republikanca Donalda Trumpa proti demokratki Hillary Clinton, in to tako glede elektorskih glasov kot tudi skupnega števila glasov ameriških volivcev, poroča STA.

5.37. Po trenutnem štetju glasov v Michiganu in Wisconsinu je v prednosti Trump. To je še ena zelo slaba novica za volilni štab Clintonove. Projekcije kažejo, da glasovi zvezne države Washington pripadajo Clintonovi.

5.23: Gre za eno najbolj tesni predsedniških volilnih bitk. ABC poroča, da je Florida Trumpova, Clintonova pa Colorado. 

5.15: Clintonova je v težavah: CNN poroča, da je iz ure v uro v večjih težavah. Trenutno je še v vodstvu, vendar pa se ji Trump vse bolj približuje. Potebuje zmago v Pensilvaniji, Michiganu, New Hampshiru in Wisconsinu. Rezultati kažejo, da sta kandidata zelo izenačena v vseh ključnih državah.

5.06: v pričakovanju rezultatov za Michigan. 

5.04: Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je osvojil ključno zvezno državo Florido in s tem 29 elektorskih glasov, ocene ameriških medijev povzema STA. Ocene predvidevajo, da še ena od ključnih držav, Severna Karolina, pripada Trumpu.

5.00: velika zmaga Clintonovi v Kaliforniji, kjer je pridobila 55 elektorskih glasov. Po tako imenovanem "števcu elektorskih glasov" televizijske mreže CNN ima trenutno Clintonova 190 glasov, Trup 171.

4.50: Ohio pripada Trumpu, ki je s tem prehitel Clintonovo. V štabu Clintonove zaskrbljenost.