Po aretacijah

PKK: "Dan za upor proti tistim, ki želijo iztrebiti Kurde"

G.G./STA
4. 11. 2016, 21.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kurdska delavska stranka (PKK) je po aretacijah več poslancev prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) pozvala k uporu proti turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu in turški vladi.

Profimedia
Protesti Kurdov v Bruslju.

 "Danes je dan upora, danes je dan za upor proti tistim, ki želijo iztrebiti Kurde," je sporočilo PKK prenesla prokurdska tiskovna agencija Firat.

PKK je pozvala "vse Kurde in vse demokratične sile, da vstanejo in se uprejo. Mladi, ženske in Kurdi naj pokažejo vladi, da Kurdov ne more zlomiti."

Zveza kurdskih skupnosti (KCK) je aretacije označila za "kolonialni projekt" Erdogana proti kurdski manjšini.

Aretacije poslancev tretje največje stranke

Turško notranje ministrstvo je v današnji izjavi navedlo, da je bilo v seriji racij aretiranih 12 poslancev tretje največje stranke v turškem parlamentu, za še štiri so bili izdani nalogi za pridržanje. Med njimi sta bila tudi sopredsedujoča stranki Selahattin Demirtas in Figen Yuksekdag.

Ankara že nekaj časa vztraja, da je HDP podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). HDP te trditve označuje za politično motivirane in navaja, da je bilo od julija lani pridržanih več kot 5000 ljudi, povezanih s stranko, več kot 1000 jih je bilo uradno aretiranih zaradi različnih obtožb, tudi terorizma.