RAOUL WALLENBERG

Vojni junak, ki je rešil na tisoče Judov

K.A./STA
1. 11. 2016, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Švedski diplomat Raoul Wallenberg, ki je med drugo svetovno vojno na Madžarskem pomagal več tisoč Judom, je bil približno 70 let po svojem izginotju tudi uradno razglašen za mrtvega.

You Tube
Raoul Wallenberg

S tem so švedski davčni organi ugodili prošnji Wallenbergove družine in za datum njegove smrti določili 31. julij 1952. Wallenbergova družina je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prošnjo vložila marca letos, nato pa pripravila tudi spominsko slovesnost. Diplomata so po drugi svetovni vojni odpeljali v Sovjetsko zvezo, kjer je po tamkajšnjih uradnih podatkih umrl leta 1947. Družina je kljub temu desetletja iskala njegove sledi, saj je domnevala, da je morda živel dlje.

Leta 1989 so ji sovjetske oblasti predale Wallenbergov potni list in nekatere druge predmete. Dve leti pozneje sta Švedska in Rusija ustanovili skupno delovno skupino za preiskavo njegove usode, a pri tem nista našli konkretnih odgovorov.

Leta 1912 rojeni Wallenberg je v Budimpešto prispel po nemški okupaciji Madžarske julija 1944, ravno v času, ko je regent Miklos Horthy pod pritiskom mednarodne javnosti in Cerkve ukazal zaustavitev deportacije Judov. Začasno izboljšanje političnega ozračja je bilo ugodno za reševanje človeških življenj, pri katerem je nemudoma začel sodelovati tudi Wallenberg.

Že avgusta je Wallenberg izdal 4500 zaščitnih potnih listov in prepričal madžarske oblasti, da so jih sprejele kot "družinske dokumente", tako da je vsak izdani dokument rešil življenja več oseb. Wallenberg je od začetka uspešno sodeloval z Rdečim križem, diplomati nevtralnih držav in svojimi madžarskimi pomočniki. S somišljeniki je pred nacisti rešil življenja več 1000 posameznikov, pri čemer so tudi sami tvegali življenje, je o diplomatu pred leti zapisal predsednik Wallenbergovega spominskega odbora Zsolt Nemeth.

Ob tem pa se Wallenberg ni zavedal, da bo sam postal žrtev nekega drugega zatiralskega režima. Januarja 1945 so ga namreč sovjetske čete odpeljale v Sovjetsko zvezo, odkoder se ni nikdar vrnil, je še pojasnil Nemeth.

Po njegovih besedah je Wallenberg "simbol vseh madžarskih in evropskih rešiteljev tistega časa". Poudaril je, da ga Madžarska visoko spoštuje in ceni. Ob stoti obletnici njegovega rojstva je madžarska vlada razglasila Wallenbergovo leto, ki so ga zaznamovali številni njemu posvečeni dogodki, in ustanovila spominski odbor.