Osrednja Italija

VIDEO: Drugič je streslo še močneje, potres čutili tudi v Sloveniji

G.G./STA
26. 10. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Potres z magnitudo 5,3 je imel žarišče v pokrajini Macerata samo devet kilometrov pod površjem. Okoli 21.20 pa je Italijo stresel še en močan potresni sunek. Tokrat z magnitudo 5,9.

earthquake.usgs.gov
Ameriški seizmološki inštitut je poročal, da je bilo žarišče potresa sedem kilometrov jugozahodno od vasi Visso.
Tako kot prvi potres so tudi drugega čutili tudi v Sloveniji. Po ocenah urada za seizmologijo intenziteta drugega potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici.
Za zdaj ni podatkov o morebitnih žrtvah. Ponekod poročajo o prekinitvi dobave električne energije, razpokah in porušenih stavbah, spletna stran italijanskega časnika La Repubblica pa poroča o dveh poškodovanih.
Potres so danes med drugim čutili v mestih Pescara, Ancona in L'Aquila, kjer je v katastrofalnem potresu leta 2009 umrlo več kot 300 ljudi. Številni ljudje so danes v paniki zbežali na ulice.
Osrednjo Italijo je že 24. avgusta prizadel katastrofalen potres z magnitudo 6, v katerem je umrlo 298 ljudi, 3000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. V zasilnih bivališčih jih še vedno živi okoli 1400.
Avgustovski potres je najbolj prizadel dežele Umbrija, Lacij in Marke, opustošil pa kraj Amatrice, kjer je zahteval več kot 230 življenj. Vlada je škodo ocenila na najmanj štiri milijarde evrov.