Ameriški Slovenci

»Zaradi Melanie še ne bom volil Trumpa«

lt/STA
25. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sergej Delak in Emil Gaspari živita in delata čez lužo, a imata različen pogled na ameriške volitve.

Reuters
Knjiga na 500 straneh opisuje potek lanskoletne kampanje in išče razloge za poraz Clintonove.

Ameriški Slovenec po rodu s Tržaškega, Sergej Delak, je po prihodu v ZDA v času predsednika Richarda Nixona več let volil republikance, v zadnjih letih pa voli demokrate. Hillary Clinton bo volil, da ne zmaga Donald Trump.

Kako ste volili doslej?

Reuters
Demokrati so bili prej za delavce, zdaj pa se »Clintonova druži z bogataši«.

Po prihodu v ZDA, ko je bil predsednik Richard Nixon, sem volil republikance. Takrat nas je predvsem zanimala zunanja politika. Sčasoma se mi je zazdela bolj sprejemljiva demokratska stranka. Demokrati so se zavzemali za delavce. Na eni strani so bile, kot danes, korporacije, ki so imele kot protiutež sindikate.

Kako ste volili v zadnjih letih?

Nazadnje sem volil za Baracka Obamo, pred tem za Billa Clintona.

Zdaj boste volili Clintonovo. Zakaj?

To je manjše zlo. Ni razloga za navdušenje nad politično agendo enega ali drugega kandidata. Demokrati so vsaj bolj delavni in imajo načrt. Ne vem pa, na čem temeljijo republikanci, morda na domoljubju. Za nekatere je to pomembno. Danes je sploh vse pomešano. Demokrati so bili prej za delavce ali srednji razred. Clintonova se zdaj druži z bogataši, Trump pa jih sploh strelja. Gre med reveže v Detroit, ampak se z njimi ne more identificirati. To je absurd.

Trumpova soproga Melania je slovenskega rodu. A vas to kaj gane?

Ženska je strašansko lepa in privlačna in glede tega si zasluži pohvale. Ampak to z volitvami ne sme imeti opravka. Dobra je, da mu stoji ob strani, ker s takšnimi izjavami, kot jih daje, bi se jaz, če bi bil njegova žena, nekam skril. Ona mu stoji ob strani, kar je to tradicionalno in lepo, ampak zaradi nje jaz ne bom šel volit Trumpa.

Kaj je narobe z njim?

Nima nobene politične tradicije. Ima morda kakšno dobro idejo, ampak na dan prihaja s takšnimi, ki so zame neuresničljive. Menda ne bo direktor podjetja tovarne preselil iz Mehike v New York, ker se mu to ne bo izplačalo. Podobno je z idejo o zidu na meji z Mehiko. To so floskule.

Kdo bo zmagal na volitvah?

Hillary Clinton.

arhiv Svet24

Ameriški poslovnež slovenskega rodu Emil Gaspari že dolga leta podpira republikansko stranko. Tako bo storil tudi na letošnjih predsedniških volitvah, čeprav ga retorika Donalda Trumpa nekoliko moti.

Volili boste Trumpa. Zakaj?

Profimedia
Trumpa bo volil, ker je poslovnež. Slovensko poreklo Melanie Trump se Gaspariju sicer ni poslovno obrestovalo.

Prvič zato, ker ni politik, in drugič zato, ker je uspešen poslovnež. Tudi sam sem podjetnik in gledam s tega vidika, da s to uspešnostjo nekaj doseže v Ameriki.

Kaj pa njegove izjave?

Kar zadeva njegovo retoriko, imam tudi jaz pomisleke. Je in ni dobra. Malo jo je treba zgladiti, prirediti, da se lahko predstavi svetu in predstavi svojo miselnost v poslovnem pogledu, ne le političnem. On je uspešen, ker ni politik, ker je zunaj washingtonske elite. To ljudje radi slišijo. Prilagodi se njihovemu mišljenju in hoče narediti nekaj zunaj političnega kroga v Washingtonu.

Kaj torej pričakujete, da bo naredil?

Najprej mora sestaviti ekipo, ki bo vodila politiko. Čeprav ne posluša svetovalcev tako, kot bi moral. Malo bi se moral prilagoditi, da bi dosegel to, kar si Amerika želi. Ne le to, kar si sam želi, ampak to, kar je dobro za Ameriko in ljudi.

Ali dejstvo, da je njegova soproga Melania slovenskega rodu, kaj vpliva na vaše odločanje?

Niti ne. Z njo sem bil v stiku, čeprav gospod Trump ne pije alkohola, hotel sem ji predstaviti Slovenijo v New Yorku, a nisem dobil nobenega odgovora. Name to ne vpliva.

Verjetno ste gledali televizijska soočenja. Kako se je odrezal vaš kandidat?

Trump bi se moral bolj postaviti, zagovarjati stališča, ne pa se zagovarjati. Če gre na dan s politično vizijo, ki jo ima, lahko uspe. Če pa se zagovarja, je to izguba časa.

Zagovarja se zaradi obtožb o spolnih napadih ...

Vprašati se je treba, zakaj so dekleta čakala 20 ali 30 let, da pridejo na dan. Napadi so prišli na dan 24 dni pred volitvami. Vsi demokratski mediji so skupaj z demokrati počakali, da to vržejo na pladenj in bombardirajo Trumpa.

Republikanski predsedniški kandidat zelo hvali ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar je precej nenavadno.

Mene to niti ne skrbi, saj sem Evropejec. Mene to ne moti toliko kot morda Američane, ki so malce panični. Demokrati hočejo poudariti, da je to problem. Mislim, da je to le njegova igra. On niti ne pozna zunanje politike. To je le igra proti Clintonovi, ki je dejala, da bo obnovila odnose z Rusijo, pa jih ni.

Ankete kažejo na zanesljivo vodstvo demokratske kandidatke Hillary Clinton. Kdo bo zmagal?

Gremo pozitivno naprej in bomo videli, kaj se bo izcimilo.