Minister opozarja

Velika Britanija v pričakovanju terorističnega napada

J.P.
24. 10. 2016, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Začel se je drugi teden ofenzive za osvoboditev Mosula izpod jarma Islamske države, v Veliki Britaniji pa že pričakujejo nov val terorja.

Profimedia
Satelitska fotografija Mosula, tretjega največjega mesta v Iraku

Britanski minister Rory Stewart opozarja, da bi se lahko pripadniki Islamske države zaradi ofenzive na Mosul preprosto pojavili kje druge in napadli.

Prejšnji teden smo poročali o svarilu evropskega komisarja za varnostno unijo Julianu Kingu, ki je dejal, da bi dotok fanatikov z bojišč predstavljal zelo resno grožnjo. »Ponovno zavzetje utrdbe Islamske države na severu Iraka bi lahko vodilo do povratka nasilnih skrajnežev v Evropo,« je dejal za Die Welt. »Moramo biti pripravljeni, da se soočimo s to zelo resno grožnjo.« Čeprav je priznal, da je verjetnost množičnega eksodusa minimalna – večina borcev bi, kot je dejal, umrla v boju ali pa poskusila iti na druga bojišča –, bi že manjše število fanatikov po njegovem mnenju predstavljalo veliko tveganje.

Kje bodo udarili

Tudi Stewart je prepričan, da bi se lahko fanatiki podali proti Evropi. »Obstaja resno tveganje, da bi se zaradi pritiskov na Bližnjem vzhodu lahko pojavili kje drugje in napadli v Evropi ali Združenih državah Amerike. Jasno so nam dali vedeti, da se osredotočajo na to. Mi pa bomo naredili vse, da bodo ljudje v Evropi varni.«