Kibernetski napad

Ukradli podatke s 3,2 milijona kreditnih kartic

S.R.
20. 10. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Indiji se je zgodila ena največjih zlorab varstva osebnih podatkov v zgodovini. Ukradeni so bili podatki s 3,2 milijona računov, odprtih pri različnih bankah.

Profimedia

Kriminalci so z uporabo zlonamerne programske opreme vdrli v platformo za plačilne storitve Hitachi, ki se uporablja za obratovanje bančnih avtomatov in POS terminalov ter izvajanje drugih finančnih transakcij. 

S tem programom so se posledično okužile številne banke in bančne institucije, med njimi tudi največja indijska državna banka State Bank of India (SBI). Program pa je okužil tudi omrežji Visa in Mastercard. Zlorabo podatkov jim je uspelo odkriti šele po šestih tednih.

Trenutno je o dogodku na voljo zelo malo informacij, pri čemer se večina bančnih ustanov na poizvedbe še ni odzvala. Potrdili pa so, da prejemajo številne pritožbe strank, ki poročajo o nezakoniti uporabi njihovih kartic na bančnih avtomatih na Kitajskem.

Banka SBI je že blokirala 600 000 kreditnih kartic. Vse svoje komitente pa pozivajo naj kot osnovni varnostni ukrep spremenijo svojo kodo PIN.