VEHABIJE

Financiral bosanske borce v Siriji

lt
8. 10. 2016, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stric starlete Dalile Mujić, Nedžad, je trikrat potoval v Sirijo. Z bosanskim državnim tožilstvom je zdaj podpisal sporazum o priznanju krivde ter pristal na kazen enega leta zapora.

Youtube
Bosanska starleta je nečakinja obtoženega terorizma.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je Nedžad Mujić večkrat odpotoval v Sirijo. Sam sicer trdi, da je tja šel dvakrat, a so preiskovalci ugotovili, da je potoval trikrat. Tožilka je nadalje navedla, da ni dvoma, da z bosanskimi državljani v Siriji vzdržuje redne stike, pri čemer jim pri nelegalnih prehodih meje pomaga s svojimi kontakti.

Nedžad Mujić, obtoženi:

»Do pokojnine mi je ostalo le še nekaj let, pri čemer mi je žal za vse, kar se je zgodilo.«

Tožilka Nives Kanevčev je z obtoženim sporazum o krivdi podpisala v četrtek, vendar dokument še vedno čaka na overovitev sodišča. Mujićev odvetnik Senad Dupovac je zato prosil, da Mujića izpustijo iz pripora, pri čemer se je skliceval na to, da je obtoženi svojo krivdo že priznal. Kanevčevi predlog ni bil všeč, pred sodiščem je kot argument proti navedla begosumnost Mujića, ki ima poleg bosanskega še avstrijsko državljanstvo. Dodala je, da se obtoženi zaveda teže kaznivega dejanja, ki ga je priznal in za katerega mu grozi kazen do treh let zapora.

Youtube
Stric bosanske starlete je finančno podpiral borce Islamske države.

Obtožen, da je finančno pomagal IS

»Od leta 1978 delam v Avstriji. Do pokojnine mi je ostalo le še nekaj let, pri čemer mi je žal za vse, kar se je zgodilo. Vse, kar sem zaslužil v Avstriji, sem vložil v Bosno in Hercegovino,« je v svoj zagovor pred sodnikom povedal obtoženi.

Obtožnica ga sicer bremeni, da je od septembra 2013 do sredine leta 2015 iz Avstrije večkrat potoval v Sirijo in bosanskim državljanom v sestavu samooklicane Islamske države nudil finančno podporo.