"Popolnoma neverjetno"

Hrvati ogorčeni zaradi slovenske tožbe; pišejo, da je "strel v prazno"

J.P./STA
16. 9. 2016, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čeprav so bili mnogi presenečeni ob informaciji, da je Slovenija udarila z novo tožbo, ki je vredna 360 milijonov evrov, lahko le ugotovimo, da gre za kontinuiteto slovenske politike v primeru dolgov in terjatev Ljubljanske banke, danes ocenjuje Jutarnji list. Večernji list spominja, da je imela LB 25 let časa za tožbe glede terjatev.

STA
Gre za kontinuiteto slovenske politike v primeru dolgov in terjatev Ljubljanske banke, pišejo hrvaški mediji.

Že četrt stoletja smo priča slovenskim poskusom minimaliziranja stroškov dolgov LB do varčevalcev. "Zanimivo je, da so po sodbi, po kateri mora Slovenija izplačati približno 385 milijonov evrov varčevalcem LB, Slovenci menda našli dokaz o nezakoniti obravnavi LB na hrvaških sodiščih v znesku, ki je praktično enak terjatvam varčevalcev," piše Jutarnji list.

Kot dodaja, je sporočilo slovenske tožbe jasno - plačali boste toliko, kolikor smo tudi mi.

Zagrebški časnik ocenjuje, da gre za popolnoma neverjetno tožbo, s katero so Slovenci obtožili Hrvaško, da ni pravna država in da manipulira s svojim pravosodjem.

Meni, da nobena hrvaška oblast ni bila tako močna, da bi lahko orkestrirala pravosodje ter da se s tem lahko strinjajo tudi tisti, ko so zelo kritični do hrvaškega pravosodja, ne glede na "nekatere neprimerne izjave posameznih hrvaških politikov v različnih obdobjih".

"Zelo neverjetno se sliši možnost, da bo slovenski strani uspelo dokazati pristranskost odločitve sodišč, ki so jo povzročili politični pritiski," poudarja komentator.

Strel v prazno

V ločenem prispevku časnik spomni, da se je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) že razglasilo za nepristojno v primeru podobne tožbe, ki je vložila LB. Gre za primere terjatev LB do IPK Osijek z argumentom, da slovenski banki ni uspelo izkoristiti vseh pravic na hrvaških sodiščih. Za politično vpletanje so obtožili nekdanjega ministra za gospodarstvo Slavka Linića.

Dodaja izjavo neimenovanega hrvaškega uradnika, da je tudi nova slovenska tožba "strel v prazno". Sklene, da nihče ne more zagotovo vedeti, kaj bo v novem primeru odločilo ESČP.

Večernji list spominja, da je nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović ob napovedi slovenske tožbe odgovoril, da lahko LB na sodiščih zahteva svoje terjatve, vendar hrvaška država ne more biti odgovorna zanje.