Večje izgube in vse manj ozemlja

Svarila: S porazom Isisa po svetu nastopita kaos in teror

R.T.
9. 9. 2016, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Morala med člani IS je na psu, ampak vodje so se pripravili na takšne situacije. Kaj to pomeni za vprašanje svetovne varnosti.

Fotografija je simbolična.

Novinar časnika The Guardian Martin Chulov je pred dnevi objavil precej črnogledo analizo o dogajanju na svetovni ravni, v kolikor bi bila Islamska država dokončno poražena.

Po poročanju vodilnih svetovnih medijev IS preživlja težke čase. Potem ko so se v vojno proti džihadistom vključile zahodne velesile ter tudi Rusija in Turčija, džihadistična organizacija hitro izgublja osvojena ozemlja v Iraku in Siriji. Pregnali so jih iz Faludže, vprašanje časa je, kdaj se bo to zgodilo tudi v Mosulu, ki je eno največjih džihadističnih oporišč. 

Sveže sile vse težje do bojišč

Isis naj bi do tega trenutka izgubil med 35 in 50 tisoč borci, nove sile pa se zaradi strožjega nadzora mej le stežka prebijejo do borcev v Siriji in Iranu. Džihadistom pa grozi tudi ekonomski zlom – trgovina z nafto propada, naropanih dobrin je vse manj, saj džihadosti vse težje osvajajo nova področja. 

Dokler bodo verjeli, bodo močni

Kljub vsemu pa Chulov meni, da Islamski državi ne grozi popoln zlom. Trdi, da so bili njeni člani že od vsega začetka pripravljeni na izgubo ozemlja. Enako brez zadržkov žrtvujejo življenja tisočih borcev v prvih vojnih linijah. Isis bo močen še naprej, in to vse dokler bodo pripadniki verjeli besedam svojih verskih vodij, je prepričan novinar, ki je veliko časa preživel na bojišču.

In še ena nevarnost je prisotna: po Evropi in svetu živi na tisoče poslušnih sledilcev Isisa. To je svetovna javnost tudi videla ob napadih v Franciji in Belgiji, ki so izvedli sledilci evropejskega porekla, ki so se v Siriji izučili, kako po svetu sejati teror in kaos. 

Zahodni analitiki so prepričani, da se je v Evropo vrnilo na stotino sledilcev Isisa in da zdaj mirno čakajo na nadaljnja navodila iz "sedeža"džihadistov, Raqqe. "V resnici ni pomembno, ali Isis izgublja ozemlje. Če kaj, potem zdaj predstavlja to še večjo potencialno grožnjo, kot so jo pred letom dni", je za Guardian povedal eden od analitikov.

"Morala je na psu. No, vodje so zelo pametni, saj so imeli pripravljene načrte za takšne situacije. Veliko vlagajo v ljudi, ki jih pošiljajo v Evropo in to se ne bo kmalu ustavilo. To smo videli v zgodovini. Kadar so premagani, se pritajijo. No, vrnili se bodo," je za Guardian povedal vir iz Raqqe, oproišča Isisa.