Zaostritev

Napovedal takojšnjo odstranitev nezakonitih migrantov

T.L./STA
28. 8. 2016, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

"Glas za Trumpa je glas za pravno državo, glas za Clintonovo je glas za odprte meje," pravi Trump.

Arhiv Svet24
Donald Trump, newyorški bogataš in republikanski predsedniški kandidat

Republikanski predsedniški kandidat na novembrskih volitvah v ZDA Donald Trump je v primeru izvolitve napovedal takojšnje deportacije "kriminalnih nezakonitih priseljencev". Kot je poudaril, so pravice ameriških državljanov, ko delo namesto njih dobi nezakoniti migrant, kršene.

Proti Clintonovi

"Že prvi dan bom začel takoj odstranjevati kriminalne nezakonite migrante iz te države - vključno z odstranitvijo na stotine tisoč kriminalnih nezakonitih migrantov, ki so jih spustili v ameriške skupnosti pod administracijo Obama-Clinton," je podpornikom v Des Moinesu v Iowi povedal Trump.

Trumpova predsedniška izzivalka Hillary Clinton je v prvem mandatu predsednika Baracka Obame služila kot zunanja ministrica. Naslednji ameriški predsednik bo zaprisegel 20. januarja prihodnje leto.

"Zgradil bom večji zid na meji, vzpostavil nacionalno e-preverjanje, preprečil nezakonitim migrantom dostop do socialne pomoči in razvil sistem za sledenje vstopom in izstopom, ki bo zagotovil, da bodo tisti, ki bodo prekoračili svoje vize, hitro odstranjeni," je napovedal republikanski kandidat. "Glas za Trumpa je glas za pravno državo, glas za Clintonovo je glas za odprte meje," je še dodal.

Trump sicer o svoji migrantski politiki ni razkril veliko podrobnosti. Na začetku predsedniške tekme je veliko pozornosti vzbudil s kontroverznimi izjavami proti nezakonitim priseljencem in napovedjo gradnje zidu na meji z Mehiko.

O kršenju pravic ameriških državljanov

V Iowi je Trump nagovoril tudi temnopolte volivce. "Vsakič, ko afro-ameriški državljan, ali kateri koli državljan, izgubi delovno mesto zaradi nezakonitega migranta, so pravice ameriškega državljana v celoti kršene," je poudaril.

Plaz kritik po smrti sestre košarkaša 

Trump se je sicer znašel pod plazom kritik zaradi zapisa na Twitterju, v katerem je bil kritičen do smrti sestrične košarkaša Dwaynea Wadeja. Ta se je znašla v navzkrižnem ognju, ko je v Chicagu potiskala otroški voziček. "Točno to govorim. Afro-američani bodo glasovali za Trumpa," je zapisal.

Med glasnimi kritiki te poteze se je znašel igralec Don Cheadle, ki je izrazil prepričanje, da Trumpu ni mar za smrt ženske in da jo zgolj zlorablja za nabiranje političnih točk. Trump je več ur kasneje objavil še eno sporočilo na Twitterju, v katerem je družini ubite Nykee Aldridge izrazil sožalje.