Odhajajoči hrvaški premier Tihomir Orešković je potrdil, da bo hrvaška policija prijela podpredsednika srbske skupščine in vodjo srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, če bo prišel na Hrvaško. Šešelj je namreč to v torek napovedal na svojem profilu na Facebooku, ko je sporočil, da je dobil diplomatski potni list.

"Če še kdo ni vedel, je Šešelj persona non grata na Hrvaškem, kar pomeni, da ni dobrodošel. Če bo vendarle prišel, ga bomo prijeli," je v torek zvečer za komercialno televizijo RTL napovedal Orešković.

Šešelj je na svojem Faceboku izrazil pričakovanje, da mu hrvaške oblasti ne bodo postavljale ovir za njegov obisk. Predstavil se je kot "ugledni srbski diplomat", ki načrtuje "sprehod sredi Zagreba, med katerim namerava spiti sok in kavo ter obiskati ljube mu knjigarne".

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je marca letos Šešlja oprostilo obtožb, da je na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993 storil vojne zločine in zločine proti človečnosti. Hrvaško notranje ministrstvo je po sodbi haaškega sodišča Šešlju za 20 let prepovedalo vstop na Hrvaško.

Vučić še ni nič odgovoril

Orešković je pojasnil tudi svoje vabilo srbskemu premierju Aleksandru Vučiću, naj se udeleži foruma v Dubrovniku, ki bo potekal v četrtek in petek. Povedal je, da je to vabilo treba postaviti v kontekst, ker so Vučića pozvali pred mesecem in pol, ko odnosi med državama še niso bili tako hladni, kot se je to zgodilo v zadnjih nekaj tednih.

"Mislim da je imel Vučić čas do 29. julija, da bi se odzval na vabilo, a smo šele v prejšnji ponedeljek slišali, da morda ne bo prišel. Formalne potrditve njegove odločitve še nimamo, lahko da jo bomo dobili v sredo," je izjavil Orešković.

Potrdil je tudi, da so Vučića pravočasno obvestili, da se je v zadnjih 20 dneh spremenil tudi format foruma v Dubrovniku ter da bodo imeli namesto razprave premierjev ministrski panel. Orešković je dejal, da se ne bo udeležil dubrovniškega foruma, ter namignil, da je potem nesmiselna tudi Vučićeva udeležba.

V zadnjih nekaj tednih je prišlo do zvišanja napetosti v odnosih med Hrvaško in Srbijo predvsem zaradi srbskega zakona o univerzalni jurisdikciji, ki omogoča srbskemu pravosodju sojenja za vojne zločine, ki so bili storjeni na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, kar pomeni tudi hrvaškim državljanom.

Neuradno naj bi v Srbiji vložili več deset obtožnic proti hrvaškim državljanom zaradi vojnih zločinov. Med njimi naj bi bil tudi starosta hrvaške politike Vladimir Šeks (HDZ), ki je sam večkrat izjavil, da ima informacije, da je na srbski obtožnici.

Srbske oblasti so prejšnji teden na mejnem prehodu s Hrvaško zaradi obtožb vojnih zločinov celo prijele 54-letnega Osječana, a so ga kmalu potem izpustili, ker je šlo za pomoto.