Žvižgač

Odvetnik zanikal ugibanja o Snowdnovi smrti

M.K./STA
8. 8. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski odvetnik žvižgača Edwarda Snowdna Anatolij Kučerena je danes zanikal govorice, da je Snowden mrtev. Po navedbah odvetnika je žvižgač "živ in zdrav".

Profimedia
Edward Snowden je v preteklosti povedal, da je novinarjem in sodelavcem predal zaščitene dokumente, ki še niso bili objavljeni.

Kot smo že pisali v prispevku Ugibanja in namigi o smrti Edwarda Snowdna so se govorice o smrti razširile po nenavadnih sporočilih s Snowdnovega računa na spletnem družbenem omrežju Twitter.

"Odločno lahko rečem, da je živ in zdrav, živi v Rusiji in je zaposlen s svojim najljubšim delom," je o svojem slavnem klientu povedal Kučerena.

Govorice o smrti Snowdna so se začele širiti v petek, potem ko sta se na njegovem računu na Twitterju pojavili sporočili s skrivnostnima 64-mestnima kodama. Tvita sta bila kmalu izbrisana, ljudje pa so začeli ugibati, da je žvižgač zajet ali ubit.

Nekateri se namreč bojijo, da gre za avtomatični odziv, ki ga lahko posameznik nastavi za primer, da se v določenem obdobju ne prijavi v svoj račun na Twitterju.

Snowden je v preteklosti povedal, da je novinarjem in sodelavcem predal zaščitene dokumente, ki še niso bili objavljeni. Sporočene kode bi bile lahko v tem primeru ključi za odpiranje teh dokumentov.

Že v sredo je Snowden, nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) prek Twitterja skrivnostno pozval nekdanje sodelavce k vzpostavitvi stika. "Ste sodelovali z mano? Sva govorila po letu 2013? Prosim, ponovno me po varni poti kontaktirajte, ali govorite z @bartongellman," je zapisal. S slednjim je mislil na Bartona Gellmana, novinarja, ki piše knjigo o Snowdnu.

Žvižgač je dodal še skrivnostni pripis: "Čas je."

Poziv k vzpostavitvi stika je po mnenju mnogih simbol skorajšnjega razkritja informacij, ki jih je Snowden doslej še zadrževal zase. Sam je v preteklosti že dejal, da ima še več informacij, ki jih bo razkril "ob pravem času".

Ljubitelji teorij zarote pa opozarjajo še, da se je kmalu po pojavu skrivnostnih kod zrušilo več velikih torrent strani. To je spodbudilo ugibanja, da skuša nekdo preprečiti vse možne načine, ki bi jih Snowden lahko uporabil za razkritje zaščitenih podatkov javnosti in preprečiti širjenje podatkov.