Zaslišanje

Napadalca z nožem obtožili umora

M.K./STA
6. 8. 2016, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Najstnika, ki je ta teden v Londonu z nožem napadel in ubil ameriško turistko, so obtožili umora. 19-letni Zakaria Bulhan se bo moral zagovarjati še zaradi petih poskusov umora, je sporočila britanska policija.

Profimedia
Po navedbah policijskih virov ni videti, da bi Zakaria Bulhan imel teroristični motiv.

Danes so ga prvič privedli pred sodnika. Sodnik je po prvem zaslišanju odločil, da Bulhan ostaja v priporu vsaj do zaslišanja prihodnji teden. 19-letnik je potrdil svojo identiteto in izjavil, da razume obtožbe, o svojem zagovoru pa se ni izrekel.

Po navedbah policijskih virov ni videti, da bi šlo za teroristični motiv. Žrtve naj bi napadel naključno. Londonska policija je v enem prvih odzivov po napadu navedla, da bi lahko bil eden od dejavnikov "duševno zdravje" napadalca.

Zakaria Bulhan je norveški državljan somalijskih korenin, ki se je v Veliko Britanijo preselil leta 2002. Z nožem je v sredo ubil 64-letno Darlene Horton, ženo profesorja na floridski univerzi, ki je poučeval na poletnih tečajih v Londonu. Britanec, ki je bil ranjen v napadu, je še vedno v bolnišnici. Medtem pa so moška iz ZDA in Avstralije ter ženski iz Avstralije in Izraela v četrtek že odpustili iz bolnišnice.

Britanec je utrpel vbodno rano v trebuh, medtem ko sta bila Američan in Avstralec zabodena v prsi. Avstralko je napadalec zabodel v hrbet, Izraelko pa v roko.

Do napada je prišlo na Russell Squareu v središču Londona, kjer stoji več priljubljenih londonskih hotelov. V bližini se nahajata tudi Britanski muzej in sedež Univerze v Londonu.