Vojna v Siriji

Uporniki zavzeli strateško pomembno mesto Manbidž

M.K./STA
6. 8. 2016, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Koalicija arabskih in kurdskih borcev, ki ima podporo ZDA, je danes zavzela strateško pomembno sirsko mesto Manbidž, doslej utrdbo džihadistov Islamske države. Boj za mesto na severu Sirije je trajal dva meseca.

reuters
Uporniki so mesto prvič obkolili zgodaj junija, še isti mesec pa vdrli vanj. (Slika je arhivska.)

"Koalicija Sirske demokratične sile je danes prevzela nadzor nad Manbidžem in prečesava mesto v iskanju zadnjih preostalih džihadistov," je sporočila organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu.

Ob zračni podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA so uporniki ofenzivo na Manbidž, ki je bil v rokah IS skoraj dve leti, začele 31. maja. Mesto je služilo kot ključna tranzitna točka na oskrbovalni poti Islamske države od turške meje do mesta Raka, dejanske prestolnice njenega islamskega kalifata.

Uporniki so mesto prvič obkrožili zgodaj junija, še isti mesec pa vdrli vanj. Vendar pa je bil napredek počasen, saj so se džihadisti med drugim branili s samomorilskimi napadalci in avtomobili bombami.
Ta teden je sicer zaokrožila novica, da je v ofenzivi na Manbidž pred časom umrl tudi Ljubljančan Martin Gruden, ki se je boril na strani kurdske milice YPG.

Medtem pa iz drugega strateško pomembnega sirskega mesta Alep poročajo o napredku koalicije islamskih upornikov in džihadistov. Danes so zavzeli ključne položaje južno od mesta v okviru obsežne ofenzive, ki so jo sprožili v prizadevanjih za razbitje obleganja mesta s strani sirskih vladnih sil. Pridobili so namreč nadzor nad deli tamkajšnje vojaške akademije, kjer so med drugim shranjene velike zaloge streliva, še navaja observatorij.

Bili naj bi tik pred tem, da bodo prekinili oskrbovalno pot do predelov v mestu, ki so pod nadzorom vladnih sil. Gre sicer za zadnjo še odprto pot iz mesta. Uporniki bodo nato odprli oskrbovalno pot za svoje oblegane pripadnike v vzhodnem delu mesta. Alep je sicer od leta 2012 razdeljen na vzhodni del pod nadzorom upornikov in zahodni pod nadzorom vladnih sil.

Konflikt v Siriji je izbruhnil marca 2011 v obliki protestov proti takratni vladi. Kasneje je prerasel v vojno na več frontah in doslej zahteval več kot 280.000 življenj.