Trenja med republikanci

Trump vendarle izrekel podporo Ryanu

M.K./STA
6. 8. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Republikanski kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump si je premislil in vendarle javno izrekel podporo republikanskemu predsedniku predstavniškega doma kongresa Paulu Ryanu na poti do ponovnega imenovanja na ta položaj.

Profimedia
Donald Trump si prizadeva za enotnost sicer razklane republikanske stranke.

Donald Trump je to storil z namenom zagotoviti enotnost stranke, je dejal.

Trump je šokiral svojo stranko, ko v torek ni želel podpreti Paula Ryana in senatorja Johna McCaina v njunih kampanjah za ponovno izvolitev na novembrskih volitvah. Ryan, ki je med predstavniki republikancev umeščen na najvišje voljeno mesto, je sam dolgo odrekal podporo Trumpu.

"Podpiram in odobravam našega predsednika ... Paula Ryana," je v petek vendarle dejal Trump. "Potrebujemo enotnost - zmagati moramo na teh volitvah," je še dejal med kampanjo v Green Bayju v Wisconsinu - domači zvezni državi Ryana.

Medtem ko se o nekaterih stvareh ne strinjata, pa pri veliko stvareh delita mnenje, je dodal.

Prav tako je Trump izrazil podporo McCainu v Arizoni in senatorki Kelly Ayotte v New Hampshiru. V intervjuju za Washington Post je Trump pred tem dejal, da se še ni povsem odločil glede podpore Ryanu in McCainu. Enako frazo je uporabil Ryan, preden je vendarle podprl Trumpovo predsedniško kandidaturo.

Tako Ryan kot McCain sta bila do Trumpa med drugim kritična zaradi njegovega napada na starše ameriškega muslimanskega vojaka, ubitega v Iraku. Vojak Humayun Khan je bil ubit v eksploziji bombe v Iraku leta 2004, ko je bil star 27 let.