Pod vodstvom nosilca slovenske zastave Vasilija Žbogarja, edinega v tokratni ekipi, ki je že osvojil olimpijsko medaljo, je v mimohodu reprezentanc prikorakalo 19 slovenskih športnikov, ob njih pa je bilo še 23 trenerjev, zdravnikov in fizioterapevtov. Od slovenskih športnikov, ki so že v Riu, na odprtju ni bilo tistih, ki jih že danes čakajo nastopi.

Rio de Janeiro otvoritev olimpijskih iger Slovenski predstavniki zastava
alesfevzer.com

Do 21. avgusta se bodo merili športniki 207 olimpijskih reprezentanc, na voljo pa bo 306 kompletov medalj.

Slovenska tekmovalna delegacija (skupaj z rokometnimi rezervisti) sicer šteje 63 članov, kot samostojna država bo nastopila na sedmih poletnih OI. Od prvih, leta 1992 v Barceloni, je osvojila štiri zlate medalje, šest srebrnih in devet bronastih. Na igrah pred štirimi leti v Londonu je bila zlata judoistka Urška Žolnir, srebrn atlet Primož Kozmus, brona pa so osvojili veslaški dvojec Iztok Čop/Luka Špik in strelec Rajmond Debevc. Čop, najuspešnejši slovenski olimpijec po osamosvojitvi, je tokrat vodja reprezentance.

"To je trenutek prekrasnega mesta. V sedmih letih ste naredili to, kar so sanjale generacije pred vami. Rio ste preuredili v moderno metropolo v težkih trenutkih vaše zgodovine. Živimo v svetu kriz, nezaupanja in negotovosti. Tu je olimpijski odgovor; zbralo se je prek 11.000 športnikov vsega sveta, ki bodo skupaj živeli, jedli in čustvovali v eni olimpijski vasi. V tem olimpijskem svetu smo vsi enaki in vrednote naše človečnosti so močnejše od tistih, ki nas želijo razdvojiti," je zbrane nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach, preden je prvič v zgodovini izročil posebno priznanje Moka za humanitarne projekte, olimpijski lovor, dvakratnemu olimpijskemu zmagovalcu Kenijcu Kipchogeju Keinu.

Tekmovalni začetek že dva dneva pred slovesnim odprtjem

OI so se sicer tekmovalno začele že dva dneva pred odprtjem z ženskim nogometom in dan pozneje z moškim, ko gostiteljem z zvezdniškim kapetanom Neymarjem ni uspelo začeti tekmovanja s pričakovano zmago, saj so proti Južnoafriški republiki igrali le 0:0. Na Maracani pred dvema letoma Brazilija ni osvojila naslova svetovnega prvaka, kar je bila prava nacionalna katastrofa, najuspešnejši državi v zgodovini SP pa v najpopularnejšem športu na svetu za popolnitev vseh naslovov manjka le še olimpijsko zlato.

Rio de Janeiro otvoritev olimpijskih iger
Profimedia
Ogenj je prižgal nekdanji brazilski maratonec Vanderlei Cordeiro de Lima, bronast na OI leta 2004 v Atenah.

Za drugo slabo nogometno novico je nekaj ur pred odprtjem poskrbel po mnenju številnih najboljši nogometaš vseh časov Pele, ki je sporočil, da se zaradi zdravstvenih težav ne bo mogel udeležiti slovesnosti. Zdaj 75-letni mojster nogometne žoge je bil med tistimi, ki naj bi prižgal olimpijski ogenj. Med nosilci olimpijske bakle je bil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ogenj pa je prižgal nekdanji brazilski maratonec Vanderlei Cordeiro de Lima, bronast na OI leta 2004 v Atenah; tedaj je vodil do petintridesetega kilometra, ko ga je napadel neuravnovešen irski duhovnik Neil Horan in mu preprečil zmago.

Brazilski pevec Paulinho da Viola je na začetku slovesnosti s pomočjo akustične kitare zapel himno, nato so s svetlobnimi efekti, glasbo in plesom sambe ter bossa nove ponazorili najpomembnejše točke brazilske zgodovine. Pred mimohodom športnikov je za navdušenje na tribunah poskrbela svetovno znana manekenka Gisele Bündchen in spomnila na še živečo 71-letno Helo Pinheiro, sedaj staro mamo in v šestdesetih letih prejšnjega stoletja muzo za kultno pesem Dekle iz Ipaneme. Pesem je glasbeno oživil Daniel Jobim, vnuk avtorja Toma Jobima. Po mimohodu in uradnih govorih se je znova oglasila glasba in po prižigu olimpijskega ognja še ognjemet.

Vsi upajo, da bodo pesem, ples in predvsem športni boji preglasili vse težave in zadrege, ki so spremljali olimpijske priprave, ter da varnostne sile ne bodo imele veliko dela. Za preprečevanje kriminala in morebitnih terorističnih napadov bo na voljo 85.000 vojakov in policistov, dvakrat več kot na OI pred štirimi leti v britanski prestolnici.