Svet

Trump noče objaviti davčne napovedi, ker kažejo na posle z Rusijo?

G.G./STA
26. 7. 2016, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriška televizija CBS navaja neimenovane obveščevalne vire, ki pravijo, da vse sledi po vdoru v računalniški sistem demokratske stranke vodijo v Moskvo, konservativni komentator George Will meni, da Donald Trump noče objaviti davčne napovedi, ker kažejo na posle z Rusijo.

Profimedia
Kako se razumeta Trump in Putin?

Tik pred začetkom demokratske nacionalne konvencije v Philadelphii je spletna stran WikiLeaks objavila skoraj 20.000 elektronskih sporočil med voditelji demokratske stranke, ki kažejo, da si vodstvo stranke želi zmage Hillary Clinton v tekmi za demokratsko nominacijo in razmišlja, kako se znebiti senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa.

Informacija o vdoru hekerjev, ki naj bi delali po nalogu Moskve, je bila objavljena že v času strankarske kampanje, vprašanje je bilo le, kdaj in na kakšen način bodo podrobnosti pricurljale v javnost. Volilni štab republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa odločno zanika kakršnokoli vpletenost ali usklajevanje z državo, katere predsednika je Trump doslej nekajkrat pohvalil.

Analitiki jim sicer verjamejo, vendar obenem menijo, da bi Putin veliko raje videl v Beli hiši newyorškega milijarderja kot pa Clintonovo. Kaj je boljša izbira za rusko-ameriške odnose in za svet je vprašanje, o katerem se razpravlja, odločili pa bodo volivci.

CBS poroča, da so ameriški obveščevalci identificirali metode in tehnike vdora v demokratski sistem, ki so zrcalo preteklih ruskih vdorov. Pravijo, da so demokratsko stranko na vdor opozorili, vendar se je ta odzvala počasi. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je vzvišeno zavrnil obtožbe, ki jih sedaj uradno preiskuje FBI.

WikiLeaks nima nobenega razloga za podporo Clintonovi, ki je vodila State Department v času največjega škandala z objavo gore zaupnih dokumentov tako State Departmenta kot Pentagona. Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je že leta zaprt v londonskem veleposlaništvu Ekvadorja, ker bi ga Britanci aretirali in predali Švedski, kjer se sooča z obtožnico spolnega napada za katero pravi, da je plod ameriške obveščevalne igre, Švedska pa bi ga predala ZDA.

Ameriški predsedniški kandidati od sredine 70. let prejšnjega stoletja objavljajo svoje davčne napovedi, da volivcem omogočijo pogled v njihov značaj. Tam se vidi, koliko denarja kdo dejansko nakaže v dobrodelne namene, koliko denarja dejansko ima za plačevanje davkov, od kod je ta denar prišel in koliko ga je ostalo.

Trump vztrajno trdi, da napovedi ne bo objavil, ker ga preiskuje zvezna davkarija. Nekdanji predsedniški kandidat Republikancev Mitt Romney je prepričan, da se v napovedih skrivajo hudo nerodne stvari, kar je Trump posredno nehote priznal, ko je menil, da je Romney izgubil volitve tudi zaradi objave davčnih napovedi. George Will je za televizijo Fox zagotovil, da noče ustvarjati povezav med Putinom in Trumpom ampak meni, da se v Trumpovih napovedih lahko skriva nekaj o tem. "Davčne napovedi lahko pokažejo, da je Trump globoko vpleten v posle z ruskimi oligarhi. Ali je to dobro, slabo ali nepomembno ne vem, je pa razumen sklep," je dejal.

Politico medtem obuja zgodovino odnosov med Clintonovo in Putinom ter ugotavlja, da ruski predsednik Clintonovo sovraži. Ko je George Bush mlajši leta 2008 v Sloveniji povedal, da je videl Putinovo dušo, je Clintonova izjavila, da ni videl nič, ker nekdanji KGB-jevec ne more imeti duše.

Ko so decembra 2011 v Rusiji izbruhnili protesti proti Putinu, je ta obtožil Clintonovo, da stoji za nemiri. Clintonova, ki ji Rusi menda rečejo "gospa z jajci" je volitve, na katerih je zmagal Putin označila za nepoštene, ruski predsednik pa je njene besede označil za vpletanje v notranje zadeve Rusije.

Leta 2010 jo je Putin povabil na ogled svoje dače polne lovskih trofej in Clintonova je kasneje povedala, da je imela občutek obiska pri negativnem junaku iz filmov Jamesa Bonda.

Po zasedbi Krima je Clintonova leta 2014 rusko dejanje primerjala z dejanji Adolfa Hitlerja v 30. letih prejšnjega stoletja. Tudi v času slavnega resetiranja odnosov z Rusijo, ki jo je takrat vodil Dimitrij Medvedjev, je Clintonova zagovarjala ostrejšo politiko do Rusije kot drugi svetovalci predsednika Baracka Obame.