Ob prerokovi mošeji

VIDEO: Ko so pristopili policisti, se je razstrelil

M.K./STA
5. 7. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V ponedeljkovem samomorilskem napadu v Medini blizu prerokove mošeje, drugem najbolj svetem muslimanskem kraju, so bili po podatkih notranjega ministrstva ubiti štirje policisti, pet jih je bilo ranjenih.

Twitter
Napad, ki se je zgodil 24 ur pred koncem muslimanskega svetega postnega meseca ramazan, je bil tretji samomorilski napad v Savdski Arabiji v ponedeljek.

Samomorilski napadalec se je razstrelil na parkirišču blizu mošeje, ko so k njemu pristopili policisti, ker se jim je zdel sumljiv, je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva, general Mansur al Turki.

Verniki so se nato kot običajno zvečer udeležili molitve v mošeji, je poročala savdska televizija Al Arabija. V prerokovi mošeji naj bi bil pokopan muslimanski prerok Mohamed, tako da kraj letno obišče na milijone romarjev.

Trije napadi

Napad, ki se je zgodil 24 ur pred koncem muslimanskega svetega postnega meseca ramazan, je bil tretji samomorilski napad v Savdski Arabiji v ponedeljek.

Samomorilski napadalec se je skoraj sočasno razstrelil v večinsko šiitskem mestu Katif na vzhodu države. Na kraju eksplozije so našli tri trupla, je povedal al Turki.

V tretjem ponedeljkovem napadu pa je bil zgodaj zjutraj blizu ameriškega konzulata v Džedi na zahodu države ubit samo samomorilski napadalec, ki se je prav tako razstrelil, ko so mu pristopili policisti. Lažje sta bila ranjena dva policista. Notranje ministrstvo je sporočilo, da je bil napadalec Pakistanec, ki je v Džedi živel 12 let.

Odgovornost za napade ni prevzel še nihče. Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je od konca leta 2014 v tej večinsko sunitski kraljevini izvedla že več napadov na pripadnike šiitske manjšine in varnostnih sil, ni pa običajno, da bi prišlo do več napadov v enem dnevu.

Vodja IS Abu Bakr al Bagdadi je sicer pozival k napadom v Savdski Arabiji, ki sodeluje v mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, ki izvaja letalske napade na položaje IS v Iraku in Siriji.