Predsedniška kampanja

Clintonova osvojila nominacijo, Trump si sam koplje jamo

M.K./STA
7. 6. 2016, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hillary Clinton je v ponedeljek zvečer zbrala zadostno število delegatov, ki jo bodo konec julija na konvenciji v Philadelphii potrdili za predsedniško kandidatko demokratske stranke.

Profimedia
Nekdanja prva dama Arkansasa, prva dama ZDA, zvezna senatorka iz New Yorka in državna sekretarka Clintonova, je tako po osmih letih "razbila najvišji stekleni strop", kot pravi.

Njen republikanski nasprotnik Donald Trump pa je v vse večjih težavah zaradi napadov na sodnika latinsko-ameriškega rodu.

Hillary Clinton je za zmagovalko najprej razglasila tiskovna agencija AP, ki ji je naštela 2383 delegatov, natanko toliko, kot je potrebno za osvojitev nominacije. Nato so s svojimi izračuni pohiteli še ostali ameriški mediji in televizija CNN je naštela enega delegata več. Njen nasprotnik Bernard Sanders poraza še ni priznal, vendar pa mu po današnjih volitvah v šestih zveznih državah ne bo preostalo drugega.

Sanders sicer lahko dela težave in vztraja, da ne bo priznal poraza vse dokler se ne konča konvencija, vendar nima argumentov. Clintonova je na volitvah osvojila tri milijone glasov več od njega in skoraj 300 delegatov več. Osvojila je 29 držav in ozemelj, Sanders pa 21. Tudi če danes osvoji vse države, je ne bo prehitel, ne po delegatih in ne po številu glasov volivcev.

Trump v težavah zaradi napadov na sodnika

Profimedia

Iz Bele hiše prihajajo signali, da bo predsednik Barack Obama danes podprl Clintonovo, demokrati pa so pomirjeni zaradi njenih ostrih napadov na Trumpa v zadnjih dnevih, ki so republikancu očitno prišli do živega bolj kot njegovi napadi nanjo. Clintonova je secirala njegove izjave glede zunanje politike, Trump pa je odgovoril, da bere s teleprompterja in ne deluje predsedniško.

Največjo jamo pa si sam koplje z napadi na v Indiani rojenega zveznega sodnika Gonzala Curiela, ki odloča v tožbi udeležencev njegovega nepremičninskega tečaja imenovanega Trumpova univerza. Ljudje zahtevajo denar nazaj, ker se niso ničesar naučili, Trump pa trdi, da so bili z univerzo vsi zadovoljni. Še preden je sodnik karkoli odločil, ga je Trump napadel, da je zaradi mehiškega porekla pristranski.

Po opozorilih naj neha, je Trump napade še bolj okrepil in dejal tudi, da bi bili muslimanski sodniki nepošteni do njega. Clintonova je s tem dobila novo orožje za napad in v ponedeljek je dejala, da Trumpu v ZDA potem ne smejo soditi niti ženske, druge manjšine, invalidi in drugi, ki jih je doslej užalil.