Novi predlogi

Minister bi prosilce za azil izselil na otoke

T.L./STA
5. 6. 2016, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kurz meni, da bi plovila z migranti morale prestreči vojaške ladje, ki bi jih in jih napotijo v drugo smer, še preden dosežejo celino.

Reuters
Erjavec se je srečal s Kurzem.

Prosilce za azil v državah članicah Evropske unije bi bilo treba zadrževati na otokih in se jim ne bi smel dovoliti neposreden dostop do Evrope, je v pogovoru za današnjo izdajo avstrijskega časnika Die Presse dejal avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Po njegovi oceni bi morala Evropska unija slediti primeru Avstralije, da bi migrante odvrnila od pogosto nevarne poti v Evropo.

Avstralija od leta 2013 izvaja za mnoge sporno azilno politiko, v okviru katere vojaške ladje prestrežejo plovila z migranti in jih napotijo v drugo smer, še preden dosežejo celino. Pošljejo jih bodisi nazaj na njihovo izhodiščno točko, ki je ponavadi Indonezija, bodisi v centre za priseljence na tihomorskih otokih Papua Nova Gvineja in Nauru. Prosilci za azil se ne smejo naseliti v Avstraliji, niti če se izkaže, da gre za begunce.

Zanimata ga avstralski in ameriški model

"Avstralskega modela seveda v celoti ne bi mogli prevzeti, a bi njegova načela lahko uveljavili v Evropi," je dejal Kurz ter izrazil skepticizem v vpliv dogovora med EU in Turčijo na zmanjšanje števila migrantov v Evropi.

V prid uveljavitvi avstralskega modela v EU po njegovem govori tudi podoben model v ZDA, ko so v prvi polovici 20. stoletja migrante, ki so prišli z ladjami v New York, zadrževali na otoku Ellis.

Nezakoniti prišleki brez pravice do prošnje za azil

Po njegovem bi morala EU tudi sprejeti resolucijo, po kateri bi tisti, ki v Evropo pridejo nezakonito, izgubili pravico do prošnje za azil.

Letos je po podatkih ZN preko Sredozemskega morja v Evropo prišlo okoli 204.000 migrantov. Na tej poti - večina jih iz Libije skuša priti v Italijo - jih je umrlo več kot 2500.

Že sedaj sicer mnoge migrante, ki jih rešijo na morju, pošiljajo na grške otoke ali italijanski otok Lampedusa.

V Avstrijo je lani prišlo 90.000 prosilcev za azil, a je država nato zaostrila pogoje za pridobitev azila in postavila kvoto za njihov sprejem v letošnjem letu, kar je privedlo do zaprtja balkanske migracijske poti. Posledično se je okrepilo število migrantov in beguncev, ki se na pot v Evropo podajajo po nevarni morski poti.